НОВИНИ

ДПС остава без Пеевски, реши Централното оперативно бюро на партията (ОБОБЩЕНИЕ)

Това се случва близо два месеца след като почетният председател поиска оставката на Пеевски

bnt avatar logo
от БНТ новини
23:01, 27.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Централното оперативно бюро на ДПС изключи Делян Пеевски и още седем души от най-близкия му кръг от движението, съобщи пресцентърът на ДПС-Доган. Той вече не е и председател на партията. Това се случва близо два месеца след като почетният председател поиска оставката на Пеевски.

Сред отстранените членове е и предложената за български еврокомисар Искра Михайлова. Самият Пеевски излезе с писмена позиция и се усъмни в легитимността на решението за отстраняването му.

Освен Пеевски от ДПС са изключени Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова. Те са освободени и от позициите, които заемат.

"Тимур Халилов, ДПС: До решението за изключване на Делян пеевски и група народни представители - членове на ДПС се стигна след решение на почетния председател ан ДПС - доктор Ахмед Доган. Решение, което е взето от него с правомощията, които той има от устава на ДПС.
БНТ: Имаше ли мнозинство централното оперативно бюро за това решение?
Тимур Халилов, ДПС: ЦОБ взе решение в потвърждение на решението на почетния председател, който се разполага над ЦОБ и с неговото решение реално изброените лица в нашето решение вече не са членове на ЦОБ.
БНТ: Това означава ли, че не е необходимо мнозинство?
Тимур Халилов, ДПС: Да, това означава, че кворума на ЦОБ е различен"

Централното оперативно бюро е освободило и председатели на областни структури в 10 областни града. Сред тях са председателите във Варна, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Пазарджик и Търговище.

"БНТ: А не съчествува ли опасност Делян Пеевски и групата около него да каже че това решение е нелегитимно?
Тимур Халилов, ДПС: Съгласно устава решението подлежат на обжалване пред Централна контролна комисия, три месеца е срока за разгледане на жалбите"

Делян Пеевски излезе с писмена позиция по повод новината, че е изключен от ДПС. Той заяви, че е видял, че е имало сбирка на отцепници от партията, които са изключени от парламентарната група. По думите му, решението за отстраняване на членове от партията е противоуставно и показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездно очакване: Последни приготовления за кинофестивала във Венеция
Звездно очакване: Последни приготовления за кинофестивала във Венеция
Жоао Кансело смени Манчестър Сити с Ал-Хилал
Жоао Кансело смени Манчестър Сити с Ал-Хилал