НОВИНИ

Инцидентът с падналите парашутисти: Пред БНТ говорят от фирмата, организирала скока

Айше Сали
от Айше Сали
20:32, 27.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

След инцидента, при който парашут се приземи върху автомобил, говорят управителите на фирмата за скачане с парашути. Единият от тях е свидетел на случилото се. Според тях при инцидента са се отворили два купола на парашута вместо един.

Фирмата има застраховка към трети лица, която ще поркие щетите на пострадалия автомобил. Пострадалият при скока и инструкторът все още са под лекарско наблюдение.

4200 метра е височината, от която скачат търсачите на силни усещания. Преди това всеки от тях трябва да е прочел условията и да се е съгласил, че поема своята част от риска. За последния инцидент край Ихтиман собствениците на летището и фримата за скокове с парашуити имат своя прочит.

"Фактите са, че има два отворени купола, което създава проблем при управлението на тези куполи. И двата са тип "летящо крило" и затова вятърът, както и в момента го виждате, вятърът ги отнесе към края на селото", обясни Драгомир Недков.

Вместо върху капака на колата в с. Черньово, парашутистите е трябвало да се приземят на поляна.

Другият съдружник Христо Кирикчиев също лети с парашут и става свидетел на случващото се.

"Веднага след като си разтворих парашута, започнах да броя останалите парашути и дали са добре разтворени и видях, че има необичайно разтваряне на запасен парашут на хората, които скочиха след мен", обясни той.

Хората в селото твърдят, че само през последната година там са събрани 15 парашута. Управителят обаче твърди, че последният инцидент е по-скоро изключение.

"От 14 години ни е фирмата и това е първият по-сериозно пострадал пасажер", каза Драгомир Недков.

Пострадалите все още са в болница. Не е ясно и какво обезщетение ще получат. А колата, върху която са паднали, ще бъде ремонтирана за сметка на застраховката за щети върху трети лица, която е сключила фирмата.

Води се разследване за причининяване на тежка или средна телесна повреда поради незнание, или немарливо изпълнение на регламентирана дейност с повишена опасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив продаде Мичи Нтело в елита на Швейцария
Локомотив Пловдив продаде Мичи Нтело в елита на Швейцария
МОН спря спорна реформа за електронните дневници
МОН спря спорна реформа за електронните дневници