НОВИНИ

Мигрантите от катастрофата в Бургаско са настанени в бежански център

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:27, 27.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Преследване между полицията и микробус с мигранти завърши с катастрофа и загинал. Инцидентът е от Бургаско. Загинал е шофьорът на микробуса - български гражданин, който е превозвал 15 афганистанци. Те не са пострадали сериозно, но им е оказана медицинска помощ.

Малко преди 7.00 ч. сутринта патрулиращ екип на "Гранична полиция" забелязва бас със съмнително поведение на пътя между селата Драка и Малина. След като опитали да го спрат за проверка, шофьорът ускорил. По време на преследването шофьорът губи контрол над буса и той катастрофира в крайпътната канавка. Водачът загива на място.

"При заградителните мероприятия водачът най-вероятно е изпаднал в стресова ситуация и самокатастрофира", обясни гл. комисар Антон Златанов - директор на ГД "Гранична полиция".

Заграждането на беглеца е нова стратегия, по която работи полицията, така че опитите им за спиране да бъдат по-безопасни след инцидента преди две години, когато загинаха двама полицаи, пресрещайки автобус с мигранти.

"Стараем се да осъществим спирането на подобни превозни средства по най-безопасния начин, така че да не пострадат повече хора. Понякога поведението на водачите знаете, че е много безотговорно. Те нямат ангажимент да пазят живота и здравето нито на гражданите, нито на мигрените, нито своя собствен. Така се е случило и в момента", обясни гл. комисар Антон Златанов.

15-те афганистанци, които били в буса са прегледани в бургаската болница, но са освободени, тъй като нямат сериозни наранявания. Откарани са в бежански център. Районът около община Средец е предпочитан за трафикантите. В село Малина, което е само на няколко километра от инцидента, бежанците са обичайна гледка.

"Бяха 5-6 човека, някой път един, някой път двама. Различно, но обикновено са мъже, жени почти не съм виждал", обясни Стойо Стоев, жител на с. Малина.

"Страх ме е, ами де да ги знаеш какви са", коментира Славка Георгиева.

"От един месец насам много често минават. Бяха спрели и напоследък зачестиха пак. Предупредени са съселяните, като видят съмнителни лица, да се обаждат", каза Златко Георгиев, кмет на с. Малина.

Жоро Матев е сред хората, които най-често сигнализира на кмета за мигранти.

"Отглеждам 4 кози и се мотам цял ден през полето. Те буквално излизат тук, аз ги вижда в полета. Една двойка мъж и жена, учудващо, не бях виждал жена", посочи Златко Георгиев, кмет на с. Малина.

От "Гранична полиция" отчитат, че в момента сме в пика на мигрантската вълна, но натискът към България е спаднал със 70% спрямо миналата година. Въпреки това капацитетът на служителите на "Фронтекс" по българо-турската граница е увеличен тройно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента в НБУ: Терзиев разпореди проверки на всички покриви с фотоволтаици в София
След инцидента в НБУ: Терзиев разпореди проверки на всички покриви с фотоволтаици в София
Втора етапна победа за италианеца Матео Малучели в Колоездачната обиколка на България
Втора етапна победа за италианеца Матео Малучели в Колоездачната обиколка на България