НОВИНИ

Какви ще бъдат новите ресори в ЕК и как ще бъдат разпределени

Докато България все още не е определила своя комисар, другите държави вече правят заявки какво да получат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:02, 27.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия не е склонна да дава отсрочка за предложение на еврокомисар на страни като България, в които има вътрешнополитически проблеми. Това стана ясно от думите на говорител на Европейската комисия днес.

България и още четири държави все още не са представили своите своите кандидатури за еврокомисар. Крайният срок за това е краят на август.

Европейската комисия очаква предложенията за еврокомисари и последните няколко държани, сред които България, за да може Урсула фон дер Лайен да започне интервютата с кандидатите. Брюксел не е склонен да прави отстъпки за крайния срок.

“Има срокове, които трябва да бъдат спазени, като се има предвид, че мандатът на настоящата комисия изтича в края на октомври, а трябва да се мине през няколко стъпки преди новата комисия да бъде утвърдена и да встъпи в длъжност. Затова въпросът е спешен. Разбира се, председателят е наясно със ситуацията в държавите-членки, в контакт е с тях и има предвид вътрешнополитическа ситуация в България”, каза Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Докато България все още не е определила своя комисар, другите държави вече правят заявки какво да получат. Големи страни като Италия и Франция ще настояват за важни ресори като бюджет и икономика.

Урсула фон дер Лайен обяви през по време на кампанията си и в речта си пред Европарламента през юли, че ще създаде и нови ресори. На фона на продължаващата война в Украйна и ситуацията в Близкия изток, германката иска да изгради “истински европейски отбранителен съюз”, което вероятно означава и еврокомисар по отбраната. В отделно портфолио се очаква да бъде отделено и разширяването на Европейския съюз.

Все още не ясно кои държани ще получат новите ресори и дали България може да се надява на някой от тях. В ЕП фон дер Лайен обеща нов комисар за жилищната политика и Средиземноморието - ключов регион, свързан с нелегалната миграция.

“Трябва да обърнем специално внимание на Средиземноморският регион. И затова ще назнача комисар за региона и ще предложа, заедно с Кая Калас, нов план , защото бъдещето на двата средиземноморски бряга е едно и също”, посочи Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Интервюто с фон дер Лайен е само първата стъпка при избора на еврокомисари. След това те трябва да преминат и през сериозно препитване в Европарламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов продължава във втория кръг на тенис турнира в Монастир (Тунис)
Илиян Радулов продължава във втория кръг на тенис турнира в Монастир (Тунис)
Гергана Топалова започна с победа на турнира на клей в Олдензаал (Нидерландия)
Гергана Топалова започна с победа на турнира на клей в Олдензаал (Нидерландия)