НОВИНИ

Разпределят властта в ЕК: Кога България ще има номинация за еврокомисар?

6 държави членки все още не са представили кандидати

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:02, 22.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Европа е в ход разпределението на властта в Европейската комисия. Заради политическата криза обаче България все още няма своя номинация за еврокомисар. До крайния срок за подаване на номинации - 30 август, остават по-малко от 10 дни.

Освен България още 5 държави не са дали своите кандидати. А от номинираните до момента става ясно, че мнозинството страни не спазват изискването на Урсула фон дер Лайен да ѝ се предложат имена на един мъж и по една жена от държава, за да има равенство на половете.

Урсула фон дер Лайен се завърна от отпуск тази седмица и започна срещи с лидери на страни членки в рамките на преговорите за състава на следващата Еврокомисия.

Днес в Брюксел тя се срещна с румънския премиер Марчел Чолаку. Веднага след разговорите Букурещ обяви, че номинира евродепутата Виктор Негреску.

В понеделник Урсула фон дер Лайен имаше среща и с чешкия министър-председател Петер Фиала. Веднага, след като беше избрана за втори 5-годишен мандат начело на Еврокомисията, Урсула фон дер Лайен обяви правилата, по които ще избира следващите еврокомисари.

"И както и предишния път ще напиша писмо и ще искам предложение за един мъж и една жена. Единственото изключение, както и предишния път, ще бъде за еврокомисар, който остава на позицията си", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Освен България свои кандидати не са номинирали и Италия, Португалия, Люксембург, Дания и Белгия.

"От средата на август ще интервюирам всички кандидати. И още веднъж - ще се стремя за равен брой мъже и жени в колегиума", допълни Урсула фон дер Лайен.

По-малко от 10 държави членки са номинирали жена за позицията еврокомисар. От 20-те номинации познатите лица са едва няколко - Марош Шефчович от Словакия, Валдис Домбровскис от Латвия, Тиери Бретон от Франция и Оливер Вархей от Унгария. Въз основа на спекулации в държавите, които не са посочили кандидати, следващата Еврокомисия би изглеждала така:

Едва 7 се очаква да бъдат жените в новата Европейска комисия, мнозинството от спряганите и вече номинираните имена - 13, са членове на Европейската народна партия.

В новата Европейска комисия ще се работи в три нови насоки - отбрана, жилищно настаняване и Средиземноморие. Не е ясно дали страната ни ще успее да предложи еврокомисар в посочения срок.

Да нямаме свой представител в Комисията не е прецедент - това стана през 2016 година, когато Кристалина Георгиева се оттегли от поста заместник-председател, а Мария Габриел стана еврокомисар почти 10 месеца по-късно.

Новите еврокомисари ще минат изслушвания пред Европарламента през септември и октомври и трябва да заработят от началото на ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва с квалификант на US Open, Виктория Томова срещу 29-ата поставена
Григор Димитров започва с квалификант на US Open, Виктория Томова срещу 29-ата поставена
Проверка на факти: Разпространява ли се в училищата брошурата за лесбийки и бисексуални жени?
Проверка на факти: Разпространява ли се в училищата брошурата за лесбийки и бисексуални жени?