НОВИНИ

Путин обвини Украйна в опит за атака срещу Курската атомна електроцентрала

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:41, 22.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът на Русия Владимир Путин твърди, че през изминалата нощ украинските сили са се опитали да нанесат удари по Курската АЕЦ. Москва не представи доказателства. Очаква се посещение на специалисти на Международната агенция за атомна енергия в Курск за оценка на ситуацията.

Украйна обяви, че унищожава руски понтонни мостове с оръжия, произведени в Съединените щати, за да защити офанзивата си в руския регион Курск, докато Москва казва, че нейните сили са спрели настъплението на Киев там и са завзели позиции в Източна Украйна. В градовете в Курска област се изграждат бетонни противодесантни укрития.

Кремъл отправи сериозно обвинение срещу Киев.

"Противникът се е опитал да удари Курската атомна електроцентрала през нощта, Международната агенция за атомна енергия е информирана. Обещават да изпратят специалисти, за да преценят ситуацията. Надявам се това да бъде направено от тяхна страна", каза Путин.

Визита на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Курск се очаква следващата седмица.

От другата страна на границата, в Сумска област, украинският президент Зеленски се срещна в бункер с командващия украинските сили генерал Сирски. Според Зеленски обстрелът на цивилни в Суми е намалял след украинската офанзива в Курск.

"Много е важно нашите партньори да изпълняват напълно ангажиментите си по отношение на всички наши споразумения. Това е основно за отбраната. Нашата операция в района на Курск продължава. Контролираме определени зони", заяви Зеленски.

Продължава руското настъпление към ключовия град Покровск в източна Украйна. Ако той падне, поражението ще доближи Русия до заветната ѝ цел да завладее цял Донбас.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившето руско консулство във Варна става детска градина
Бившето руско консулство във Варна става детска градина
Основен свидетел по делото за убийството на Димитър от Цалапица се отрече от част от показанията си
Основен свидетел по делото за убийството на Димитър от Цалапица се отрече от част от показанията си