НОВИНИ

Кой е "за" и кой "против" Калин Стоянов във втория служебен кабинет "Главчев"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:04, 22.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
против калин стоянов втория служебен кабинет главчев
Снимка:
Слушай новината

След като Димитър Главчев получи за втори път мандат за служебен кабинет, политическите коментари са насочени основно към това кой ще бъде министър на вътрешните работи и с кого би могъл да бъде заменен Калин Стоянов.

От ГЕРБ заявиха, че ще коментират утре след анализ на ситуацията и след заседанията на политическите им органи. Но още във вторник лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че не може държавата да става заложник на вътрешния министър и поиска отстраняването на Калин Стоянов.

След като изборът на държания глава отново падна върху Главчев, Кирил Петков реагира във Фейсбук: "Нов човек на Пеевски в МВР или честни избори? Това е въпросът пред Главчев".

"Ако Главчев сложи министър на МВР, който няма скрита зависимост от Пеевски, ще е стъпка напред. Ако Главчев сложи някой като Темелакиев, Илков или някой друг, който е скрито прокси на Пеевски, това ще е поредният прах в очите на хората. Единствената задача на Главчев е да каже "НЕ" на Пеевски и да имаме честни избори! По делата ще го познаем", пише Петков.

"Да, България" настояват Главчев да престане да назначава и уволнява областни управители под диктовката на Пеевски. "Възраждане" не са оптимисти за състава на новия кабинет.

"Дори и да бъде махнат Калин Стоянов, с оглед на много тежките зависимости на сегашния министър-председател Главчев от Пеевски нямаме абсолютно никакво доверие, че следващият министър на вътрешните работи, без значение как ще се казва - дали ще е Калин Стоянов или Стоян Калинов, няма да извърши абсолютно същото нещо, което извърши и неговият предшественик, а именно да отвори чадър над купуването на гласове", коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Изпълнителното бюро на БСП потвърди подкрепата на ръководството за действията на президента Румен Радев. От столетницата смятат, че Калин Стоянов не може да бъде служебен министър на вътрешните работи, а Димитър Главчев не е удачният кандидат за премиер.

"Категорично смятаме, че той не трябва да бъде премиер, но и това действие на господин Главчев, тоест отказа му да даде категоричен отговор дали ще остане този министър, потвърждава нашата констатация и ние потвърждаваме, че господин Главчев не може да даде гаранция за своята безпристрастност ако щете и заради действията му, и политическата му биография, която е видимо свързана с една определена политическа сила", посочи Атанас Зафиров - и.д. председател на БСП.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа във Фейсбук, че при казуса с Калин Стоянов трябва да се прави разлика между повод и причина.

"Калин Стоянов е повод. Причината е нелепата Конституция, която, няма да се уморя да повтарям, е рожба на своите бащи – Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски."

Според Трифонов който и да застане начело на МВР, ще "бъде в услуга на някой от своите бащи".

ДПС не коментираха.

Репортери: Милена Кирова, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът Мирослав Живков обяви състава за европейското първенство по волейбол U20 в Сърбия и Гърция
Селекционерът Мирослав Живков обяви състава за европейското първенство по волейбол U20 в Сърбия и Гърция
Пьотр Нестеров допусна обрат и загуби на четвъртфиналите на тенис турнира в Добрич
Пьотр Нестеров допусна обрат и загуби на четвъртфиналите на тенис турнира в Добрич