НОВИНИ

Проверка на факти: Разпространява ли се в училищата брошурата за лесбийки и бисексуални жени?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:43, 22.08.2024
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Вярно ли е че брошурата "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени" се разпространява в българските училища и по нея децата се ограмотяват? Това заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова по време на обсъждане на промените в Закона за училищното образование. Те вече са факт - в училищата е забранено да се пропангандират идеи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация.

Екипът ни за проверка на факти междувременно установи, че брошура е имало, но само в една гимназия, в един екземпляр и тя не е използвана за обучение.

При обсъждането в парламента на промените в Закона за училищното образование, с които беше забранена пропагандата на идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, вече бившият председател на БСП Корнелия Нинова показа копия на листове от брошура и каза:

"Това, уважаеми колеги, е "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени" в българска гимназия, в лекарския кабинет на българската гимназия и се предоставя на децата да се ограмотяват как се прави секс между лесбийки и бисексуални жени. На българските деца".

Вярно ли е обаче това твърдение? Разпространява ли се в българското училище брошура как се прави секс между лесбийки и обучават ли се по нея децата?

Оказа се, че брошурата е на Фондация "Билитис". Тя е подготвена преди няколко години от група за самоподкрепа на лесбийки, бисексуални жени, трансжени и интерсекс хора. Според фондацията листовката е свързана със сексуалното образование и дава информация за предпазване от болести. Оттам казват, че тя е за жени, а не за деца и отричат да са я разпространявали в българските училища.

"Фондация "Билитис" по никакъв начин не се е ангажирала с разпространяването на брошурата в нито едно българско училище, детска градина, университет или каквато и да било училищна институция. Бих го нарекла лъжа, че ние сме разпространявали тази брошура. Как е попаднала тази брошура, от кого е попаднала и дали въобще е попаднала някъде в училище е въпрос, на който не знам дали някой въобще може да отговори, защото, както казах, на нас не ни е известна такава дейност на разпространение", каза Мануела Попова, съдиректор на Фондация "Билитис".

И все пак преди година брошурата се оказва в лекарския кабинет на частната професионална гимназия "СофтУни Светлина". Намира я 16-годишната дъщеря на Лилия Божкова от Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства". Детето отишло в лекарския кабинет за обезболяващо.

"Намери брошура, която е с насоченост към лесбийки, със странна терминология, съдържание, което не е подходящо за лица под 18 години. Тя ми изпрати по месинджър, снимка и каза: "Погледни какво имаме в училище". Тя беше изключително възмутена. Аз ѝ казах, вземи я и ми я донеси вкъщи, за да мога да поискам отговор от МОН... защо и кой е позволил да има такива пропагандни материали в училище. Аз я изпратих на БСП, Корнелия Нинова я показа от парламентарната трибуна", каза Лилия Божкова, Национално сдружение за закрила на българските деца и семейства.

На 7 март 2023 г. Лилия Божкова изпраща сигнал до здравното и образователното министерство. Получава отговор само от просветното министерство, че са прехвърлили запитването ѝ към училището. Оттам отговор не последвал. Екипът ни за проверка на факти проведе разговор с училището. Първоначално ни обясниха, че брошурата е била дадена на медицинското лице в училището от РЗИ. От институцията обаче категорично отрекоха.

"Столичната регионална здравна инспекция не издава и не разпространява сред ученици печатни материали, съдържащи информация, свързана със сексуална ориентация. РЗИ не разпространява чужди информационни материали", заяви Катя Сунгарска, "Връзки с обществеността" на РЗИ.

Впоследствие от училището отказаха интервю за БНТ с аргумента, че екипът там вече е сменен, няма нищо общо със случилото се, дори името на училището било променено на "СофтУни Будител". Оказва се, че преди година там все пак е проведена проверка. На 14 юли 2023 г. на парламентарен въпрос на депутата от БСП Ирена Анастасова просветният министър Галин Цоков отговаря:

"Установено е, че в частна професионална гимназия по дигитални науки "СофтУни Светлина" не са разпространявани каквито и да било материали, свързани със сексуално и здравно образование, визираният от вас информационен материал не е предлаган и неговото съдържание не е обсъждано с учениците от гимназията. Става дума за брошура, която е била в един екземпляр в кабинета на медицинското лице на училището, което е трябвало да я прегледа и да прецени дали е удачно подобен материал да бъде разпространяван сред учениците".

Колкото до това как точно брошурата е попаднала в лекарския кабинет, от просветното министерство обясниха, че това не могло да стана ясно, тъй като от училището давали противоречива информация.

Изводът. Вярно е твърдението на Корнелия Нинова, че в лекарски кабинет на професионална гимназия е открита брошура "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени". Брошурата обаче е била само в един екземпляр и не се е използвала за "ограмотяване" на децата как се прави секс между лесбийки и бисексуални жени. По стандартите на "БНТ проверено" втората част от твърдението е манипулативна.

Репортери: Елиана Димитрова, Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпределят властта в ЕК: Кога България ще има номинация за еврокомисар?
Разпределят властта в ЕК: Кога България ще има номинация за еврокомисар?
Тихомир Иванов: Радвам се, че отново ще скачам в Диамантената лига
Тихомир Иванов: Радвам се, че отново ще скачам в Диамантената лига