НОВИНИ

Димитър Главчев очаква предложенията за кандидати за еврокомисар до 29 август

Димитър Главчев
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 27.08.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев очаква номинациите за еврокомисар от страна на парламентарните групи до 29 август, съобщиха от правителствената пресслужба.

От съобщението става ясно, че Главчев е изпратил писмо до председателите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от България.

"Първото ми действие след встъпването ми във втори мандат като служебен министър-председател е да се обърна към вас с призив да вземете отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Считам, че това решение следва да бъде взето след допитване до най-представителния орган в държавата", изтъква Димитър Главчев в писмото си.

Българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво, посочва още служебният министър-председател. Определянето на стратегическите цели на държавата и тяхното провеждане е задача на редовно правителство, излъчено от Народното събрание, пише той. "Към настоящия момент обаче България се намира в безпрецедентна ситуация, в която изпълнителната власт се упражнява от служебно правителство, назначено с указ на президента, чиито цели и задачи са краткосрочни и оперативно ориентирани към осигуряването на приемственост във властта и произвеждането на избори. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали се касае за редовно или служебно правителство", допълва Главчев.

В писмото си служебният премиерът припомня за стартиралия през юли процес по сформиране на нов състав на Европейската комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на Европейския съюз новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. В тази връзка към българската страна бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар (препоръчително мъж и жена), като ако България вземе решение да номинира настоящия комисар, необходимостта от две номинации ще отпадне. Срокът за посочване на кандидати е 30 август, става ясно още от съобщението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевични бури и опасност от градушки в сряда
Гръмотевични бури и опасност от градушки в сряда