НОВИНИ

Какво е състоянието на парашутистите, приземили се върху кола?

Инцидентът е станал вчера по обяд, а хората от селото разказват, че подобни твърди приземявания не са рядкост

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 26.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Парашутист и неговият инструктор са ранени след като се приземили върху автомобил в ихтиманското село Черньово. Пострадалите са в болница, но без опасност за живота.

Инцидентът е станал вчера по обяд, а хората от селото разказват, че подобни твърди приземявания не са рядкост. От летището до селото и центъра за парашутни скокове отказаха коментар.

За по-малко от 4 секунди парашутът изминава последните 150 метра, преди инструктурът и парашутистът да се сгромолясат върху предницата на паркиран край пътя в Черньово автомобил.

"Точно 1 и 15. Така силен шум се чу. Туп!", каза свидетелката Веска Ярева.

"Страхотен тътен, все едно удар в моята кола. Излезнахме и видяхме двама души, паднали върху колата на моите гости с парашут", посочи очевидецът Кирил Димитров.

Той и неговите гости установяват, че падналите са парашутист и инструктор. Двамата са ранени, веднага повикали Бърза помощ.

"Полицията дойде, понеже малко е трудно в Ихтиман с линейките, една линейка. Час може би и повече линейката не дойде, полицаите дойдоха", каза Кирил Димитров.

Самолетът с парашутиста и неговият инструктор е излетял от летището до селото, а двамата са скочили от височина 3000 метра с 30 секунди свободно падане и отваряне на парашута. По правило трябва да се приземят в района на летището, а не извън него.

От летището днес отказаха коментар, уточниха само, че става въпрос не за падане, а приземяване. Според предварителни изчисления на разследващите обаче въпросното приземяване е било с над 150 км. ч.

Парашутът и въжетата му се заплитат в короната на орех и това убива значително скоростта, с която двамата мъже се удрят в паркирания под дървото автомобил. Парашутистът е със счупен крак, таз и ребра.

"Доколкото разбрах от полицаите, вчера е навършил 26 години и това му е било подарък за рождения ден, скок с парашут", заяви Кирил Димитров.

Инструкторът е със счупен крак. Има 1000 скачания и вчера е бил за първи път на работа на това летище. Според хората в Черньово инцидентите, подобни на този не са рядкост. Очевидци си припомнят, че може би 7-8 пъти са се случвали тази година.

Хората разказват още, че от дерето до селото само през миналата гадина са събрани над 15 парашута. Твърдят още, че в дните петък, събота и неделя полетите със самолети, мотоделтапланери и жирокоптери са постоянни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разраства се пожарът в Рила, в гасенето се включи хеликоптер
Разраства се пожарът в Рила, в гасенето се включи хеликоптер
Александър Везенков и Олимпиакос влязоха в тренировъчен режим
Александър Везенков и Олимпиакос влязоха в тренировъчен режим