НОВИНИ

Киев твърди, че контролира 100 селища на руска територия

Втори ден и на масирани руски удари срещу Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:46, 27.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Войната в Украйна - най-малко петима души загинаха, а близо 20 са ранени при масирани руски удари срещу няколко украински града. Ракети и дронове са изстреляни както срещу Лвов на запад, така и срещу столицата Киев и източните Кривой Рог и Харков. На този фон - украинските сили съобщават, че три седмици след началото на офанзивата в руската Курска област, Украйна вече контролира 100 селища в региона.

Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна. В малките часове на нощта Москва изстреля 81 дрона и 10 хиперзвукови ракети. Украинската ПВО система свали част от тях, но други поразяват целите си - в родния град на Волoдимир Зеленски Кривой рог са ударени жилищна сграда и търговски обект.

Загинаха най-малко трима души. Атакувани са още столицата Киев, Лвов, Одеса, Харков. В среднощното си обръщение президентът Зеленски отново поиска оръжия с далечен обсег на действие.

"Всяка такава атака ни напомня отново и отново нуждата от оръжия с голям обсег, от необходимостта нашите военни да разполагат с оръжия, които са способни да нанесат щети на терористите точно там, от където те ни атакуват. Това е контратеростистична тактика, която всеки един от партньорите ни, от които очакваме решение за оръжията с голям обсег, биха използвали за собствената си защита", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров определи призива на Зеленски като "изнудване" с цел атака на руска територия.

"Това е шантаж. Опит да изглежда сякаш Западът се опитва да избегне ескалация, но истината е друга. Западът, както казваме в Русия - си търси белята", коментира Лавров.

Продължават и бойните действия в руската Курска област, където според украинската страна, под контрола на Киев са 100 селища, а пленените руски войници са над 500.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси посети Курската АЕЦ, на 50 километра от която се водят сражения. По думите му, към момента ситуацията в централата е спокойна, но тя не разполага със специален защитен купол и потенциална атака срещу АЕЦ-а би имала катастрофални последствия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Рила вероятно е тръгнал от мълния
Пожарът в Рила вероятно е тръгнал от мълния