НОВИНИ

Обратно броене: Ще предложи ли България еврокомисар навреме?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:52, 27.08.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Обратното броене за номинацията на български еврокомисар започва. Новият-стар служебен премиер Димитър Главчев даде два дни срок на парламентарно представените партии да предложат своите кандидатури. Така правителството ще има само ден до крайния срок за изпращане на имена в Брюксел - петък.

Европейската комисия очаква от България две номинации - на мъж и жена, като ресорът, който ще получи страната ни, не е ясен.

Най-спешната задача пред втория служебен кабинет на Димитър Главчев е да представи българската номинация за еврокомисар, тъй като поставеният от Брюксел срок е краят на месеца.

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.

В съобщение от пресслужбата на Министерския съвет се казва, че предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до четвъртък - 29 август. Това е само ден преди определения от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен краен срок за номиниране на двама кандидати за еврокомисар. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали става дума за редовно или служебно правителство, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

От ГЕРБ първи съобщиха номинацията си - Екатерина Захариева. Тя беше в екипа на Росен Плевнелиев още в регионалното министерство като заместник-министър. След това тя бе вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира. Беше вицепремиер и министър на външните работи във второто правителство на Борисов. Лидерът на коалицията обаче успокои, че все още не закъсняваме с избора, но политическата нестабилност пречи на процеса.

"Посочвахме. Кристалина - ставаше, Мария - ставаше. Видяхте преди няколко месеца, вече година, Илиана - веднага става, защото знаят кой излъчва. За съжаление, четвърта година хаосът продължава", коментира Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ предложиха промени, с които номинираните от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Коалицията има кандидат, но го пази в тайна, докато не се изчисти процесът по избор. Предлагат и дори кандидатите да бъдат съобщени след поредния предсрочен парламентарен вот.

"Така че номинациите от МС да бъдат одобрявани от Народното събрание. Това за нас е единственият легитимен начин България да може да има еврокомисар, който да има подкрепата на най-висшия орган в България - Народното събрание, и да не разчитаме на служебни кабинети. Всичко друго са временни решения, прибързани решения. Ако всеки сам си вади кандидати, а не сме измислили процес, който да даде легитимация на този човек, това ще стане поредното политическо боричкане", каза Кирил Петков, ПП-ДБ.

От БСП коментираха, че Изпълнителното бюро ще се събере, за да обсъди възможните имена. Първо се завъртя името на евродепутатката Цветелина Пенкова, после и това на Сергей Станишев - бивш председател на БСП, евродепутат, председател на ПЕС.

Станишев е министър-председател на България от 2005 до 2009 г. и председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия. На 24 ноември 2011 г. става временен председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а на 29 септември 2012 г. е избран за неин президент. От 2014 до 2019 е евродепутат и през 2015 г. отново бива преизбран за председател на ПЕС.

Дали ще е той, щяло да се обсъжда тепърва.

"Сергей Станишев е безспорно един от дипломатите в България, един от хората с огромен опит. Но това е решение на Бюрото. Сега се надявам този кабинет да направи прозрачен избора за еврокомисар".

"Има такъв народ" предположиха, че България ще запази досегашния си ресор - иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Затова и предложиха Велислава Петрова, която беше заместник-министър на външните работи в кабинета Петков, а сега - главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел.

"Много малко хора комбинират силен научен профил и познаване на европейското законодателство и политики", коментира Станислав Балабанов, ИТН.

Позицията на "Възраждане" е че тепърва предстои да решат ще имат ли въобще номинация.

"Пак казвам - фон дер Лайен и нейната ЕК е всичко друго, но не и нещо, което ще защити националните интереси. Който и да е бил бг еврокомисар не е защитил с нищо националните ни интереси", заяви Цончо Ганчев, "Възраждане", 26.08.2024 г. .

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че са няколко възможностите за номинации.

"България има няколко човека, които са изключително добре подготвени и биха защитили себе си и интереса на страната, на цяла Европа. Много професионално и много достойно. Надявам се партиите да предложат точно тези имена. Надявам се, че ще бъде избран най-добрият сред най-добрите. Аз съм работила с голяма част от тези хора. Мога категорично да кажа, че България ще има достоен еврокомисар, ако някой от тях бъде предложен".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС изключи от партията Делян Пеевски и подкрепящите го депутати
ДПС изключи от партията Делян Пеевски и подкрепящите го депутати
Волейболистите до 17 г. не издържаха срещу Аржентина на осминафиналите в София
Волейболистите до 17 г. не издържаха срещу Аржентина на осминафиналите в София