НОВИНИ

Политически хаос във Франция, Макрон търси премиер

Неизвестните стават все повече, след като президентът Макрон отказа да назначи премиер от левицата, която спечели предсрочните парламентарни избори

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:47, 27.08.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Политически хаос във Франция. Неизвестните стават все повече, след като президентът Макрон отказа да назначи премиер от левицата, която спечели предсрочните парламентарни избори. Снощи Макрон призова социалисти, комунисти и еколози да се присъединят към други коалиции.

Еманюел Макрон обеща нов премиер след Олимпиадата. Четиридесет и два дни след оставката на Габриел Атал обаче,такъв все още няма.

Макрон проведе консултации за шеф на кабинета с политически лидери, но без успех. Никоя група не желае да работи с друга, а и никой от трите лагера в парламента -левица, център и крайна десница не разполага с мнозинство.

Лявата коалиция „Нов народен фронт“ , която спечели изборите предложи икономистката Люси Касте за премиер. Снощи тя беше отхвърлена от Макрон. Правителството й няма да събере необходимите гласове, обясни държавният глава и това беше потвърдено от крайната десница и техния съюзник от партия „ Републиканците“

„Новият народен фронт се ръководи от крайнолявата „Непокорна Франция“. Така че идеята за правителство на Фронта без министър от „Непокорна Франция“ не променя абсолютно нищо", каза Марин Льо Пен - лидер на парламентарната група на „ Национален сбор“.

„Който и да е министър -председател от една от четирите партии на Новия народен фронт ще се изправи незабавно пред вота на недоверие на депутатите от моята група ", коментира Ерик Сиоти - председател на групата“ Надясно".

За излизане от ситуацията, Макрон трябва да намери споразумение и той работи това да стане в десния спектър, затова трябва да се намери подходящ начин за включване на Националния сбор, смятат анализаторите. Представителите на крайната десница не бяха поканени на днешните консултации в Елисейския дворец, лидерът на социалиститие отказа да отиде на тях,а Новият народен фронт" заяви, че повече няма да участва в никакви разговори, освен ако не става дума за правителство на съжителството, тоест ляв кабинет с десен президент.

Макрон е изправен и пред още едно предизвикателство – левицата и някои синдикати призоваха към демонстрации срещу него на 7 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив аварира на гарата в Благоевград
Локомотив аварира на гарата в Благоевград