НОВИНИ

Пенсиите догодина ще бъдат осъвременени с 8.7%

Ежегодното увеличение зависи от ръста на средния осигурителен доход и инфлацията

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:05, 27.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Пенсиите догодина ще бъдат осъвременени с 8.7%. Прогнозата е на НОИ. Ежегодното увеличение зависи от ръста на средния осигурителен доход и инфлацията. През тaзи година пенсиите бяха увеличени с 11% заради така нареченото "Швейцарско правило". Прогнозата на НОИ е ,че от следващата година процентът на осъвременяване на пенсиите ще започне да намалява. Така през 2026-та се очаква пенсиите да бъдат увеличени с по-малко от 5%, през 2030-та с 3.3%, а през 2070-та година с 2.6%.

Прогнозите за финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070-та в актюерския доклад на НОИ са песимистични

Сметките им показват, че в дългосрочен план така наречения коефициент на заместване на дохода ще намалява. Така ако сега средната пенсия се равнява на 55% от средния осигурителен доход то през 2060-та тя ще бъде 43% от него.

Заради демографските проблеми хората в трудоспособна възраст ще намаляват.

Ако през 2023-та година те са били 63.6% от населението през 2070-та делът ми ще спадне до 56%. За сметка на това делът на хората над 65 години ще се увеличава.

Очаква се еди работещ да издържа повече пенсионери. Ако през миналата година 100 работещи са издържали 68 пенсионери то през 2060-та 100 работещи ще издържат 81, а през 2070-та 78 пенсионери.

До 2040-та година хората с инвалидни пенсии ще се увеличават за сметка на тези, които получават пенсия за стаж и възраст се казва още в доклада. Според актюерите дефицитът за пенсии, който се покрива от бюджета ще продължи да расте и почти половоната пари за пенсии ще трябва да идват от държавния бюджет.

Експертите не препоръчват увеличаване на осигурителните вноски, но са подготвили два различни сценария за решаване на проблема. При единия повече приходи за пенсии идват от увеличаване на вноската. А при вторият пенсиите се осъвременяват с по-нисък процент, защото индексацията зависи само от инфлацията за предходната година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически хаос във Франция, Макрон търси премиер
Политически хаос във Франция, Макрон търси премиер