НОВИНИ

Журналистът Александър Марков, който се завърна от Украйна: Гледката там е сюрреалистична

bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 16.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Вече почти три месеца продължава войната в Украйна. "Битката за Донбас" е в ход, Одеса се укрепява, руските сили са изтласкани от Харков, но продължават да настъпват в други райони на Донбас.

Девет дни наш екип - Александър Марков, Станислав Златев и Тодор Илиев, бяха в Молдова и границата с Приднестровието, Киев и Одеса. Те се завърнаха оттам и ни разказват каква е ситуацията и как войната променя динамиката си.

Александър Марков беше и единственият български журналист, който беше в Украйна в първите часове на войната. Видя Мариупол такъв, какъвто той повече не съществува.

"В първите няколко часа на войната буквално беше шок и ужас. Сега на третия месец в Западна Украйна войната предимно се води с ракетни удари от страна на руснаците върху военни обекти и цивилни обекти, където смятат, че се складира въоръжение, върху жп инфраструктура, мостове, друг тип стратегическа инфраструктура. На изток се води битката за Донбас, а на юг има информация за опити за консолидация на властта, ако можем така да я наречем, за зоните под руско влияние. Например в Херсон, където имаше информация, че има референдум за обявяване на република. За мен е потресаващо, че около Мариупол, в Маринка, Дуневка, където войната се водеше от 2014 г., сега продължава. Тоест за хората там нищо не се е променило", разказа в студиото на "Денят започва" Александър Марков.

По думите му по целия път от Одеса до Киев картина е сюрреалистична. Разрушени къщи, полуразрушени училища, унищожена и изоставена руска бойна техника. Хора, които се опитват да се върнат в домовете си, хора, които разказват как 10 дни са прекарали с руските сили, как местни са екзекутирани от руските сили. Сирени, които звучат постоянно, липса на гориво, огромни опашки пред бензиностанциите.

Виждат се опити за възстановяване на инфраструктурата. Започва възстановяване на мостове.

Вижте целия му разказ във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Тренд": При нови избори - 8 формации в парламента
"Тренд": При нови избори - 8 формации в парламента
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова
Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова