НОВИНИ

Зловещото лице на войната: Разследване след смъртта на 6-годишно момиче в Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:53, 11.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Все още няма дата за евентуална израелска операция в Рафа, но притесненията на международната общност от подобен ход се увеличават. Известно е, че премиерът Бенямин Нетаняху е наредил да се изработи план за евакуация на цивилни от района, и да се обмисли засилване на операцията срещу Хамас. Целта - да се принуди радикалната палестинска групировка да бъде по-активна в преговорите за освобождаване на заложниците, взети през октомври миналата година. Ето разказ за жестокостта на войната - в град Газа намериха мъртво 6-годишното момиче, дни след като то звъня за помощ...

Шестгодишната Хинд, заедно с нейни близки, и двама парамедици, които се опитвали да им помогнат, са били намерени мъртви. Хинд, заедно с чичо си, лели си, и тримата си братовчеди, се опитвали да напуснат град Газа, когато попаднали под израелски обстрел.

Хинд: Елате и ме вземете.... Ще дойдете ли да ме вземете?

Диспечер: Искаш ли да дойдем при теб?

Хинд: Много ме е страх. Моля ви, елате. Моля ви, обадете се на някой да дойде да ме вземе.

Диспечер: Добре, миличка, ще дойда да те взема.

От разговорите на детето с диспечер от Червения полумесец става ясно, че детето вероятно е единственото останало живо в колата.

"Нашата служба говори с Хинд повече от три часа и тя молеше екипа ни: "Елате и ме вземете..." За съжаление, не можехме да стигнем до момиченцето директно, защото в района имаше бойни машини на окупаторите. Едва след като получихме разрешение от израелска страна тръгнахме. Но явно окупаторите нарочно са атакували екипа на Червения полумесец", каза Нибал Фарса, говорител на палестинския Червен полумесец.

На няколко метра от автомобила с близките на Хинд, е намерена напълно изгоряла линейка. Екипът вътре се е притекъл на помощ на семейството. Преговорите между Червения полумесец и израелските власти е продължил повече от 3 часа, защото в момента в района, в който е била колата, са се водили тежки сражения.

"Днес сме натъжени от информацията за смъртта на нашите колеги Йосуф Зейно и Ахмадал Мадхуун, които трябваше да спасят Хинд. Нашата линейка беше ударена, вътре бяха телата на двамата. Детето беше намерено безжизнено в семейната кола. Изглежда, че линейката е била поразена докато се е опитвала да помогне на Хинд", каза още Нибал Фарса, говорител на палестинския Червен полумесец.

От Би Би Си са отправили запитване до израелската армия за случая. От там са заявили, че правят проверка. Известно е, че Тел Авив обвинява Хамас, че използва линейки, за да транспортира боеприпаси, коментират експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без българско участие във финалите на първия ден на световното по плуване в Доха
Без българско участие във финалите на първия ден на световното по плуване в Доха
Румен Радев: Амбицията ни е в скоро време да кандидатстваме за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри
Румен Радев: Амбицията ни е в скоро време да кандидатстваме за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри