НОВИНИ

Зоран Заев: Благодаря за бързата реакция на българските власти

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 23.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев благодари за бързата реакция на българските власти при трагедията на АМ "Струма". Той говори пред медиите в София след като посети пострадалите при катастрофата в "Пирогов".

7 души са оцелели при инцидента. Те са пътували в задната част на автобуса и са успели да счупят едно от стъклата, за да се спасят от пожара.

Всички те са в стабилно състояние и са получили необходимата им медицинска помощ, заяви Заев.

46 души загинаха при тежкия инцидент на АМ "Струма", сред тях най-вероятно са и 12 деца.

Част от оцелелите са семейство с 16-годишно момиче. Очаква се до няколко дни всички да бъдат прехвърлени в Р Северна Македония.

Зоран Заев призова да се оставят разследващите български органи да се произнесат за причините за инцидента.

Всички пътници в автобуса са били граждани на Република Северна Македония от различни градове. За момента е изяснено, че двама от пътниците са били с двойно гражданство - един със сръбско и един с белгийско.

Превозвачът собственик на изгорелия автобус е фирмата "Беса транс" от Скопие, която извършва редовни превози от столицата на Република Северна Македония до Истанбул, допълни Заев.

Премиерът на Р Северна Македония заяви, че е благодарен на българските власти за помощта. Разказа, че е бил информиран за случилото се лично от служебния премиер Стефан Янев в 3.00 часа сутринта, след което е разговарял и с президента Румен Радев.

Заедно със Зоран Заев оцелелите в "Пирогов" посетиха и външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, както и министърът на здравеопазването Венко Филипче.

Филипче определи случилото се като страшна трагедия, при която загинаха 46 души, сред тях - 12 деца. Той благодари на българските власти за бързата намеса, на лекарите, които по думите му се грижат отлично за пострадалите, както и лично на директора на "Пирогов" - проф. Иван Поромански.

Още подробности вижте във видеото.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Травмите на ранените при катастрофата не са тежки, съобщи директорът на "Пирогов"
Травмите на ранените при катастрофата не са тежки, съобщи директорът на "Пирогов"
Атанас Пеканов: Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата
Атанас Пеканов: Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата