НОВИНИ
проверка факти фалшиви видеа похитения кораб галакси лийдър заляха социалните мрежи
Фалшива новина

Видеопубликации твърдят, че показват момента на превземането на кораба в Червено море

Проверката на факти на БНТ установи
Ива Стойкова
от Ива Стойкова 16:48, 21.11.2023

Кадрите с превземането на кораба по вода, които заляха социалните мрежи в първите часове след отвличането на "Галакси лийдър", са фалшиви.

В първите часове след новината за похищението на кораба "Галакси Лийдър" фалшиво съдържание заля социалните медии.

Непосредствено след обявяването на новината, че йеменските бунтовници хути са отвлекли кораба, официалните кадри и потвърдената информация бяха оскъдни, но не и в социалните мрежи, които се оказаха залети от вълна от фалшиви видеа.

Ето най-популярните от тях:

  • Фалшивото видео за "превземане" на кораба с лодки

Мълниеносно в социалната мрежа Х се разпространиха кадри с надпис на арабски в средата, който закрива голяма част от детайлите. Те са споделени от различни потребители с твърдението, че това е моментът на превземането на "Галакси Лийдър".

Видеото показва как лодки бързо се приближават към кораб, след което намиращите се в тях хора се качват на палубата. При по-внимателно вглеждане се вижда, че на две от лодките са знамената на Япония и Полша. Освен това палубата е оранжева, а не бяла, каквато е на отвлечения кораб.

Нашата проверка показа, че е разпространеното видео за първи път е публикувано през юни 2022 г. - повече от година преди настоящите събития.

"Превземането" на този кораб, всъщност, не се е случвало - става въпрос за съвместни учения на японските и европейските военноморски сили за предотвратяване на пиратски атаки в Аденския залив, в близост до Йемен. Това обяснява японския и полския флаг, които се виждат на лодките, от които изскачат "пиратите".

  • Фалшивото видео с акостиране на кораба на Йеменско пристанище

Потребител на Телеграм твърди, че това са "сцени след контрола и елиминирането: на израелския кораб, който беше заловен от йеменските военноморски сили в Червено море!".

На един от кадрите забелязваме червен фар. Чрез обратно търсене на снимката в Google открихме червения фар на пристанище...в Емден, Германия.

На видеото ясно личи и подписът на създателя му - amSeehafen, който има цял канал в Youtube, посветен на корабоплаването като част от видеата са именно от Емден.

  • Фалшиво видео твърди, че похитеният кораб акостира на йеменското пристанище Ходейда

Плавателният съд наистина много прилича на похитения, но при движението му се вижда друг надпис. Това не е "Галакси Лийдър", а "Глориъс Лийдър", както посочват под публикацията и бдителни потребители.

Към днешна дата този кораб се намира на пристанище в Лима, Южна Америка, сочат данните на marinetraffic.com

Български потребители също споделяха фалшивото видеото от учението срещу нападения на пирати в Аденския залив, представяйки го за похитения "Галакси Лийдър". След като хутите разпространиха кадри, на които се вижда, че корабът е похитен с хеликоптер, видеата в мрежите бяха актуализирани.

Заключение: Кадрите с превземането на кораба по вода, които заляха социалните мрежи в първите часове след отвличането на "Галакси Лийдър" ,са фалшиви. Публикациите в социалните мрежи за местонахождението на кораба също са неверни, като дори в единия случай е показано германско пристанище с твърдението, че е в Йемен. Това е класически случай за фалшиво съдържание за събития в отдалечени райони, за които информацията е много малко и може да се спекулира с нея.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка