Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
близо 860 000 деца без детска градина
Фалшива новина

Законопроект предвижда въвеждане на полова неутралност в детските градини и училищата

Проверката на факти на БНТ установи

Цитираният "законопроект" е фалшив, посочват експерти. Няма и такъв проект, публикуван за обсъждане в МТСП или НС.

Сайтове и потребители на социалните мрежи разпространяват твърдения, според които социалният министър Иванка Шалапатова вкарва закон за "половата неутралност" в детските градини и още - децата в детските градини не трябва да казват думите "мама" и "татко".

На 10 юни статия в интернет сайт публикува "законопроект" по тази тема. В статията се казва, че новият социален министър вкарва Закон за половата неутралност в детските градини и училищата. На този, който не го спазва, ще бъде отнето детето.

В сайта пише още, че законът има за цел да осигури "полова неутралност" в училищата и детските градини като се създадат среди, които отразяват разнообразието на "гендерните идентичности" и гарантират равнопоставеността и уважението към всички ученици и деца.

Тръгнахме по следите на цитирания "законопроект", за да проверим има ли подготвени такива законодателни промени.

Нашата проверка на факти показа, че към момента подобен документ не е внесен в Народното събрание, нито е публикуван на страницата на МТСП. Нещо повече - според експерти, които следят процеса на законотворчество и работата на Народното събрание, цитираният законопроект е фалшив. Пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова отрече да има общо или да планира такъв законопроект като посочи, че дори не знае какво означава "полова неутралност" като термин.

Министерството на труда и социалната политика публикува всички проекти на нормативни актове, които подготвя, на сайта си. Проверихме има ли такъв проектозакон. Оказа се, че към 27 юни 2023, няма.

Влязохме и в страницата на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, където се качват всички законопроекти, свързани със социалните дейности. Към 27 юни 2023 г. Законопроект за полова неутралност в детските градини и училищата и там не съществува.

За да анализираме цитирания текст, потърсихме и експерт - Благослав Михайлов, директор на Фондация "Стража". Организацията му следи подробно работата на Народното събрание - езика, който използват депутатите, процедурните хватки, с които си служат, и начина, по който се осъществяват дебатите и приемането на законите в пленарната зала. Представят и данните от Народното събрание в по-достъпен за гражданите вид. Според него става въпрос за фалшификат.

"Това е един текст, който изглежда се представя за законопроект, въпреки че много не прилича на реален законопроект. Първо това е нещо много кратко. Един закон по принцип съдържа много членове, алинеи, в които се съдържат различни случаи, които могат да възникнат. Защото един закон трябва да бъде изчерпателен, трябва да е ясен. Това, което виждаме тук е някаква фабрикация, това не е реален закон. Има неща, които изглеждат много странни. Примерно пише "гендърни идентичности", в българското право термин "гендърни" няма. Думата "джендър" е някаква чуждица, а на български бихме казали "полова идентичност". Тези неща показват, че това е просто една измислица. Подобно нещо, ако наистина ще се вкарва, вероятно ще се променят вече съществуващи закони - примерно Законът за закрила на детето, Законът за образованието и т.н.", заяви Благослав Михайлов.

Зададохме въпроса и на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя отговори, че за първи път чува за законопроект за половата неутралност в училищата и детските градини.

"Няма такъв план. Не съм запозната да има иницииран такъв закон, не знам какво означава "полова неутралност". Връзката на това словосъчетание с моето име е клевета и лъжа и не почива на никакви обективни обстоятелства. "Моите деца ми казват на мен "мамо", на баща си "тате". Това са грозни лъжи", каза Иванка Шалапатова.

Министър Шалапатова коментира и на страницата си във Facebook, че срещу нея и семейството ѝ се осъществява недобре обмислена и координирана, базирана на лъжи и провокации кампания, която е част от "войната на страха" срещу българските граждани и семейства.

"В социалните медии се разпространява моя снимка с абсурдни лъжи, свързани с въвеждането на " полова неутралност", с това децата "да не наричат родителите си майка и татко" и че това ще се наложи в детските градини. Убедена съм, че на тези лъжи са повярвали малцина.

На всички, които са се поддали на това, искам категорично да кажа - тези твърдения са лъжа и подмолен опит за провокация и злоупотреба с доверието ви", пише Шалапатова.

Заключение:

  • Нашият екип не откри следи за подготвяне на "законопроект за полова неутралност в детските градини и училищата".
  • Според експерта Благослав Михайлов представеният проект на закон е фалшив. Той е много кратък, без подробно разработени членове и алинеи. Също така в него е написано "гендърни идентичности", което е чуждица и такъв термин в българското право няма. Такъв проектозакон липсва на страниците на Министерството на труда и социалната политика и на Парламентарната комисия по труда и социалната политика.
  • Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова също отрече тази информация и каза, че не е запозната да има иницииран такъв законопроект. Твърди, че не знае какво изобщо означава терминът "полова неутралност".
Поискай проверка