НОВИНИ
проверка факти опит пропаганда тестовете pisa
Манипулативно

Международното изследване PISA няма критерии. То е "западняшко" и е опит за пропаганда

Проверката на факти на БНТ установи

PISA се провежда в десетки държави по целия свят, а не само на запад. Тестовете съдържат задачи с практическа насоченост. В изследването няма задачи, които се отнасят до националните култури, а само от математиката и природните науки - химия, физика, биология и география - тъй като това са знания, еднакви за всички по света.

Потребители на Фейсбук разпространяват публикация, в която се твърди, че критерии по PISA не съществуват, а тестовете са определени като западняшка обида и опит за пропаганда. Публикацията съдържа призив за премерване на знания по литература и история. Тези предмети обаче са извън обхвата на изследването. То мери само знанията по математика, четивна грамотност и природни науки.

Верни ли са тези твърдения?

Само оригиналната публикация е харесана над 1400 пъти и има над 230 споделяния.

Нашата проверка на факти установи, че тестовете се провеждат по целия свят, а не само на запад. Твърденията за пропаганда и намесването на българската, руската и европейската литература показват пълно непознаване на смисъла и съдържанието на международното изследване.

Кой стои зад тестовете PISA?

Тестовете PISA се провеждат от 2000 година и са източник на информация за състоянието на образованието в различните държави. Изследването е организирано от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в която членуват държави от различни краища на света.

Извън държавите членки ОИСР си партнира и с други страни по различни инициативи. Като ключови свои партньори ОИСР сочи Китай, Бразилия, Индия, Индонезия и Южна Африка.

Русия не участва в PISA. На сайта на ОИСР е посочено, че има сътрудничество по други инициативи.

През 2022 година България започна официално разговори за членство в ОИСР.

Какво представлява изпитът PISA?

Изпитът PISA се интересува не от резултата на отделния ученик, а от общото представяне на национално ниво - дали подготовката на децата в една страна е достатъчно ефективна и конкурентна.

Тестът се провежда през три години, а изследваните области са - математика, четивна грамотност и природни науки. Задачите, обаче, са в различен формат от тези в нашите учебници и винаги са свързани с практическа насоченост и конкретен казус - как наученото може да се използва от ученика в реална ситуация.

Неда Кристанова е директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и отговаря за провеждането на PISA в България.

За да обясни разликата между задачите в нашите учебници и тези по PISA, тя дава пример с Питагоровата теорема:

"Да кажем, ако има въпрос за Питагоровата теорема, то няма да даде просто един триъгълник и ученикът да сметне, а те го прекарват през ситуация, в която човек трябва да си купи някаква мебел, която да я пренеса в един микробус, който е със съответните размери и използвайки Питагоровата теорема, те могат да решат и да кажат "да това може да влезе" или "не може да влезе".

Твърдението на потребителя, че изследването PISA е западняшка обида и пропаганда се опровергава и от факта, че в него участват държави от всички континенти, включително много азиатски страни, които са в челото на класацията.

Заради участието на 81 държави/региони от цял свят изследването нe проверява знанията на учениците по отделен език. Тоест, в него няма как да са заложени задачи по литература - българска, руска или европейска, както пише потребителят на Фейсбук.

"Литературите са нещо специфично, свързано с националния дух, с националната култура и затова едно такова международно изследване не може да има за цел да проверява знания и разбиране на литература от различни езици както не може и да проверява езикови норми от съответния език. Особено пък поезия. Изобщо няма въпроси за поезия, тъй като поезията е изключително изкуство и тълкуването на поезия е нещо много специфично, така че няма как да попадне стихотворение на Смирненски", казва Неда Кристанова.

Същото важи и за знанията по история.

"Тъй като всяка нация има своя история, има различни гледни точки към различни събития исторически, затова също няма как да попадне такъв предмет в това изследване", посочва Кристанова.

Основна цел на PISA e 15-годишните ученици от цял свят да са равнопоставени. Затова в изследването няма задачи, които се отнасят до националните култури, а само от математиката и природните науки - химия, физика, биология и география - тъй като това са знания, еднакви за всички по света.

Заключение: Твърденията, че тестовете PISA са опит за пропаганда са манипулативни. Тестът не проверява знания по литература, история и национални култури.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка