НОВИНИ
проверка факти участва русия гасенето пожарите гърция
Фалшива новина

Онлайн публикация твърди, че Русия е изпратила самолет за гасенето на пожарите в Гърция

Проверката на факти на БНТ установи
Ива Стойкова
от Ива Стойкова 20:53, 27.07.2023

Нашият екип установи, че използваната снимка е стара и е използвана в друг контекст

Кой спасява Гърция от пожарите? Във Фейсбук се разпространява твърдение, че в гасенето на огъня се е включила Русия. Към момента оригиналната публикация вече е натрупала близо девет хиляди споделяния, над хиляда реакции и 630 коментара. БНТ провери вярно ли е твърдението.

Потребител на Фейсбук твърди, че Русия спасява Гърция от пожарите, а не партньорите ѝ от ЕС, НАТО или САЩ. В подкрепа на твърдението е публикувана снимка на самолет Б-200 с уточнението, че Москва се е отзовала на гръцко искане да предостави помощ за гасенето.

Нашата проверка показа, че същата снимка е използвана многократно в годините. Най-старата открита публикация е от ноември 2012 г. в руско специализирано издание, в което се изтъкват техническите характеристики на самолета амфибия и експортния му потенциал.

Какви са фактите за помощта за Гърция? На 18 юли страната задейства Механизма за гражданска защита на ЕС. В отговор 10 европейски държави, сред които България, се включиха за овладяване на горските пожари в Гърция с над 490 пожарникари и 7 самолета. Денонощен координационен център на ЕС поддържа редовни контакти с гръцките власти, за да следи отблизо ситуацията и да насочва помощта от ЕС. А сателитната система "Коперник" помага за изготвянето на карти за оценка на щетите.

Още на следващия ден след задействането на механизма за гражданска защита в Гърция пристигат не руски, а италиански самолети за борба с пожарите.

Всяка държава по света може да поиска помощ чрез механизма за гражданска защита на ЕС, когато дадена извънредна ситуация надхвърля капацитета ѝ за реагиране при бедствия.

Независимо дали е получила помощ от ЕС, всяка държава членка има право да се обърне и към други страни. Както направи Гърция преди две години - премиерът Мицокатис обсъди възможностите за допълнителна подкрепа с Русия и Израел.

"Тези дни бяха едни от най-тежките за страната ни от десетилетия. Водим битката с всички сили. Но сме изправени пред природно бедствие с безпрецедентни размери", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, на 9 август 2021 г..

Показаният в публикацията във Фейсбук самолет наистина се е включвал в гасенето на пожари в Гърция. Годината обаче е 2021 г.

Заключение:

Твърдението, че Гърция се е обърнала към Русия с искане за помощ за овладяването на пожарите и Москва се е отзовала не е вярно.

Снимката със самолета амфибия с внушението, че именно той се е включил в гасенето, е отпреди 11 години и е публикувана в друг контекст. Следователно публикацията във Фейсбук, натрупала хиляди споделяния, реакции и коментари, разпространява фалшива информация.

Ако попаднете на информация в социалните мрежи, която буди въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Поискай проверка