НОВИНИ
проверка факти вярно работоспособното младо население извън българия
Манипулативно

2,8 млн. най-млади и работоспособни българи живеят в чужбина

Проверката на факти на БНТ установи
Ива Стойкова
от Ива Стойкова 10:20, 14.06.2023

Българите зад граница са над 2 млн., но те са на различна възраст, с различно образование и социален статус. Налице е и обратна тенденция - през последните 10 години се увеличава дела на младите и работоспособни българи, които решават да останат у нас или се връщат да живеят в България.

Потребителка във Facebook разпространява данни за броя на младите българи в чужбина в работоспособна възраст, които представя като официални. Публикацията от 29 април към днешна дата е предизвикала бурен интерес, натрупвайки над 2500 споделяния и повече от 180 реакции.

Твърдението в социалната мрежа е, че над 2,8 млн. души от най-работоспособното ни и младо население са зад граница.

Числото съвпада с медийни интерпретации на писмен отговор на депутатски въпрос на бившия външен служебен министър Николай Милков като сбор от представените от него официални и неофициални данни за числеността на българските диаспори по света. Данните, предоставени от Николай Милков, обаче обхващат не само младите и работоспособни българи зад граница, а всички наши сънародници, независимо от възрастта, образованието и социалния им статус.

Вярно ли е твърдението, че най-младото и най-работоспособното ни население е извън пределите на страната?

В Института за пазарна икономика разговаряме със Зорница Славова - старши икономист, с приоритетни изследователски области "Конкуренция", "Макроикономика", "Социална политика и пазар на труда", "Образование".

Каква е разликата между трудовите мигранти, сезонни работници и "изтичане на мозъци"?

"Всъщност не е вярно, че се увеличават тези, които напускат държавата. Особено Вие споменахте и за младите хора. Има си ясни данни, които МОН събира. Така, например, в рейтинговата система на висшите училища, която също се разработва от Министерството на образованието, се проследява какъв е делът на студентите, които се осигуряват в чужбина, пет години след като са завършили. Т.е. до 5 години кой е отишъл да работи в чужбина и се осигурява там. Ние виждаме през последните 10 години, че то намалява трайно. През 2020 г. се вижда, че делът на напускащите наскоро завършили много бързо намалява, но то е заради ограниченията. Но и отпреди това, още от 2014 г. се вижда постоянен и стабилен спад надолу. През 2014 г. те са били 25% от тези, които са завършили през последните 5 години, излизат от държавата и търсят работа на друго място. Към 2022 г. 17% само напускат страната", казва Зорница Славова.

Следователно твърдението, че 2,8 млн. най-млади и работоспособни българи живеят зад граница не е коректно.

“Разбира се, това вероятно е продиктувано както от пандемията, така и от дигитализацията и от възможността за дистанционна работа. И отпреди пандемията виждаме, че много компании наемат българи, те работят тук на територията на страната, тук са семействата им, тук си харчат заплатите, дори и тук се осигуряват, въпреки че са наети от чужда компания. Така че това развитие на икономиката, особено в IT сектора, води до оставането на много млади хора, наскоро завършили, такива в трудоспособна възраст, такива, които създават семейства и деца, остават в България“, посочва Зорница Славова, старши икономист в ИПИ.

Какво показва статистиката за българите извън страната?

В Европейския съюз - според Евростат, през 2022 г. официалният брой на българите в други страни от ЕС е 861 054. В статистиката не влизат данните за тези български граждани, които са живели по-малко от 12 месеца в чужбина.

Най-много са българските граждани в Германия, Испания, Гърция, Италия и Нидерландия.

Държавите в ЕС с най-голяма българска диаспора, 2022 г., Евростат

  1. Германия - 390 021
  2. Испания - 116 843
  3. Гърция - 69 550
  4. Италия - 49 205
  5. Нидерландия - 47 699

Данните се разминават драстично с числата в публикацията като в някои държави броят на българските граждани е завишен, а в други - намален.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Българските граждани не са длъжни да се регистрират в българските дипломатически мисии в чужбина. По тази причина МВнР не разполага с точни данни за числеността на пребиваващите българи зад граница, а за някои държави дори липсва статистика.

По неофициални данни, цитирани в писмения отговор на Николай Милков, най-голямата ни диаспора е в Турция – между 600 хил. и 700 хил. български граждани. Следват сънародниците ни във Великобритания – 389 270 и САЩ – 350 000.

“Може би е по-трудно за имигрантите в трети страни, защото там все пак има ограничения, които някои хора биха заобиколили и биха останали там незаконно. В ЕС данните по-скоро са коректни, защото хората в една европейска общност разчитат в някои моменти и на помощ от държавата - ако останат без работа за известно време или имат нужда от помощ от съответната държава", отбелязва Зорница Славова, старши икономист в ИПИ.

Междувременно през последните години броят на чужденците, които избират да живеят в България, постепенно нараства. По данни на НСИ за миналата година броят на заселените у нас граждани на ЕС и на държави извън ЕС са съответно 7615 и 13972 души. В таблицата се вижда и броят на издадените разрешителни за пребиваване у нас на граждани на трети страни през годините, включително за образование и работа.

Един от тях е Венсан, който е от Кот д`Ивоар, има бакалавърска степен по география, но сега учи за инженер във Франкофонския факултет на Техническия университет.

"Беше ми любопитно да дойда тук. В Африка са познати повече страните от Западна Европа - Франция, Англия, Австрия..., но не и България и Източна Европа. Така че за мен беше любопитно да дойда в София. Сега не работя, но преди това бях в кол център, преминах и един стаж. В момента приемам малки предложения, колкото да изкарам за храна. По отношение на Франция - трябва да си го кажем, там е по-добре платено в сравнение с тук", споделя Венсан де Пол Амал, чуждестранен студент в България.

Венсан планира да се върне в родината си, след като завърши българския университет, защото, по думите му, там има нужда от образовани хора като него.

Заключение: Подвеждащо е да се твърди, че най-работоспособното ни и младо население, е зад граница. Миграционните процеси са сложни и зад тях стоят редица социално-икономически фактори. Данните, които открихме, показват, че действително над 2 млн. българи живеят зад граница. Те обаче са напуснали страната в различни периоди, на различна възраст и имат различен социален статус. Налице е и друга тенденция - в последното десетилетие все повече младежи остават у нас, а други се връщат от чужбина.

Ако попаднете на информация в социалните мрежи, която буди въпроси, не се колебайте да се свържете с екипа на "БНТ Проверено" и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка