НОВИНИ
розов делфин - Маслен нос
Сатира

Розов делфин се е появил край Маслен нос в Черно море, твърди Фейсбук публикация.

Проверката на факти на БНТ установи
от БНТ 21:34, 21.06.2024

Снимките вероятно са манипулирани. Розовият делфин е рядък вид, който обитава само речни води в Южна Америка.

Снимки на розов делфин, публикувани вчера във Фейсбук страницата "Несебър - най-старият град в Европа" събират редица реакции, коментари и споделяния в социалната мрежа.

В първоначалното описание авторът на публикацията пише, че розовият бозайник "е сниман вчера край Маслен нос".

Чрез обратно търсене в Гугъл на снимката обаче намерихме друга публикация - от социалната мрежа X на 18 юни, според която същият делфин е "забелязан" край бреговете на американския щат Северна Каролина.

Нещо повече - в коментарите тече обстойна дискусия дали снимките не са генерирани чрез изкуствен интелект. А на тях делфинът наистина прилича повече на пластмасова играчка.

Това е снимка на истински екземпляр. Розовите делфини, наричани още "амазонски", са изключително рядък вид, който се среща в Южна Америка и обитава само речни води, по-конкретно - притоците на реките Амазонка и Ориноко и река Мадейра. Съответно и Черно море, и Атлантическият океан (на чийто бряг е Северна Каролина) отпадат като възможни местообитания. Розовият делфин има и доста отличителни черти от обикновения - най-забележима е издължената му уста.

Макар и рядко, се срещат и обикновени делфини с розови оттенъци - те обаче са албиноси. Един такъв е засечен в морето край Варна през 2020 г.

Дори с помощта на инструмент за разпознаване на манипулирани снимки, не успяхме да установим със сигурност дали снимките на "розовия делфин край Маслен нос/Северна Каролина" са генерирани с изкуствен интелект. Възможно е кадрите да са истински, но да са преминали през допълнителна обработка.

Впоследствие авторът на българската публикация във Фейсбук сам даде отговор на въпроса: днес около обяд коригира описанието, като уточни, че "снимките, които получихме, всъщност са генерирани с изкуствен интелект AI. Като такива, ще ги приемем просто като красиво произведение на изкуството".

Много хора възприемат публикацията с чувство за хумор:

"Хора, вярно е! Час по-рано една русалка го разхождаше, може би ги е изтървала и сега го търси! Споделяйте!"

"Аз оня ден го видях в Перловската река под Лъвов мост".

"Вчера го видех тоя делфин на река Струма, гонеше патиците", гласят част от коментарите.

Проверката ни установи: Не е вярно, че розов делфин се е появил при Маслен нос край Приморско. Снимките, предизвикали интерес във Фейсбук, може би са обработвани. Розовият делфин е рядко срещан вид, който обитава само речни води в Южна Америка и има отличителни черти от обикновения делфин, който се среща и в морски води.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по договор номер: 101083730 - BROD. Документите в него отразяват възгледите единствено на независимия консорциум и Комисията не носи отговорност за използването на поместената информация

This project has received funding from the European Union under Contract number: 101083730 — BROD. This document reflects the views only of the independent Consortium, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained herein. 
Поискай проверка