ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Винарски изби се превръщат в туристически атракции

bnt avatar logo от Елена Чимева
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
Икономика

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

винарски изби превръщат туристически атракции

Все повече винени изби у нас се превръщат в туристическа атракция. В Югозападна България, в района на Мелник, туристите могат да се докоснат не само до технологията на производство на българско вино, но и да опитат от него.

Избата на Никола Зикатанов се намира близо до мелнишкото село Хърсово. За първи път тази есен в нея ще се прави вино. Сега обаче туристите ще могат да се разходят и да научат за производствения процес. А когато дойде и гроздето, сами да се убедят, че в бутилките има само вино и нищо друго, разказва стопанинът.

„Ние като подготвим едно грозде до ферментация, от тука го пускаме директно във ферментаторите, те са отдолу, под всеки един такъв отвор има ферментатор, за да няма помпи, да няма вмешателство в сока, да не се мачкат излишно семките, да пускат ненужни аромати горчивини, танини", пояснява Никола Зикатанов - собственик на изба.

По-възрастните туристи и трудноподвижните хора могат да да разгледат избата през остъклен асансьор. Така не се налага да се слиза до залите по стълби. Тук може да се види и структурата на почвата в района на село Хърсово. Предполага се, че мястото преди милиони години е било дъно на езеро. По разместените слоеве се разбира и кога е имало земетресение.

„Корените на лозите, които достигат до 60-70 метра дълбочина надолу в песъчливата почва, да могат да поемат варовикови съединения от голяма дълбочина и това дава допълнително на червените вина особено повече аромат и вкус", казва Никола Зикатанов.

Наносите в пясъка с различен цвят, според винарите са като подправките в кулинарното изкуство. Дават специфични аромати и вкусове на виното. Бъчвите са от български дъбов материал, предпочитан дори и от френските бъчвари.

Освен като туристическа атракция, тази изба осигурява работа на 15 души целогодишно, а още 30-ина работят през активния сезон на брането и прибирането на гроздето.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?