12 румънски града се включват в българска благотворителна кампания

Благотворителната кампания за борба с диабета, която тръгна от Видин и премина през по-големите крайдунавски градове в страната, от днес става международна. В подкрепа на каузата на "Лайънс клуб"-Видин за купуване на сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар на деца ще се включат и 12 румънски града. От тези устройства се нуждаят 2 000 български деца.

от Даниела Василева
07:22, 03.04.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

"Лайнс клуб" Видин започва своята кампания още в края на миналата година, когато на благотворителния коледен бал събира 35 000 лева. С тези средства се поставя началото на мащабната инициатива – да се съберат пари да се купят сензори и трансмитери за българските деца, болни за диабет. Това е модерна техника за контрол на кръвната захар, за която Здравната каса не плаща, а особено при децата е най-добрият начин да се следят нивата й.

Д-р Дарина Михайлова: Детската възраст е изключително активна, а Първо тип диабет е с много големи колебания в кръвната захар. Затова това е чудесна възможност едно дете да живее един пълноценен животи в същото време да не се допуска клиничната изява на много висока кръвна захар или на хипогликемия.

Това казва и Тошо Тошев. Момчето е с диагноза диабет. От няколко месеца вече е с трансмитер и казва, че той е улеснил живота му.

Тошо Тошев: Сега имам много по-добър контрол, докато преди това нямаше как да видя във всеки един момент колко ми е захарта. Докато сега на 5 минути имам данните. Преди нямах това удобство,. Трябваше само сутрин, обед вечер или ако ми прилошее – отделно мерене. … 0,50 Много по-удобно, защото има аларми, може да се легне да си спи човек спокойно. Докато с глюкомер трябва да ставаш 2-3 пъти през нощта, за да де мериш.

Пет "Лайънс" клубове и 22 общини в страната са подкрепили идеята. В Русе кампанията събра стотици хора, които измериха безплатно нивото на кръвната си захар и дариха пари за каузата. Един от тези, които си направиха профилактично убождане беше Петьо Петров.

Петьо Петров: Имам много приятели, болни от диабет, така че трябва да се правят … и да внимаваме какво ядем.

Всъщност това е целта на кампанията – да се говори повече за диабета и повече хора, а от там – и институциите, да разберат необходимостта от това да се помогне на децата.

Мартин Петров, секретар на "Лайънс" клуб: Убедени сме, че една човешка кампания, насочена към това да изтрием сълзите от очите на майките, да дадем шанс на тези над 2000 деца да бъдат здрави и пълноценни и да сбъднат мечтите си, ще стигне сърцето на много хора и с малко дарение от 1 лев ние ще можем да съберем по-голяма сума, с която за да бъдат закупени тези сензори, които да внесем в България, да подарим на децата и респективно да се опитаме да убедим касата да започне реимбурсация на тези сензори, с което ще решим проблем с години напред за всички деца.

Днес диабетни патрули, освен в Гюргево, по обяд ще има и в Тутракан и Силистра, където всеки ще може безплатно да провери нивото на кръвната си захар. Както и да помогне на кампанията. А тя няма да приключи с края на похода на 6 април, ще продължи и след това, докато не се съберат достатъчно средства за сензори и трансмитери за българските деца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес спасителите ще стигнат до мястото на катастрофата с българското семейство
Днес спасителите ще стигнат до мястото на катастрофата с българското семейство
Смешно шествие като Монти Пайтън в Будапеща
Смешно шествие като "Монти Пайтън" в Будапеща