НОВИНИ

129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени предписания за ремонт

205 са язовирите с невисока степен на опасност. От тях 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности. Това каза в студиото на "Денят започва" Ася Петровa, заместник-главен прокурор по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири. Тя допълни, че отнема години на контролните органи да разберат какви са компетентостите му,какво следва да изпълнява и по какъв начин. Тя определи отношенията им като пасивност, бездействие, невземане на ефективни мерки на контролните органи.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 23.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното експлоатиране на язовирните съоръжения, са причините за проверките на язовирите. Това още каза в "Денят започва" Ася Петрова. По думите ѝ, вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи.

Ася Петрова, зам.-главен прокурор.: Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние.

По думите ѝ, две са мерките, които могат да бъдат взети според закона - ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоръжения.

По думите на зам.-главния прокурор в случая с "Бели Искър" не е взета мярката ремонт.

Ася Петрова, зам.-главен прокурор: Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 г. по-късно е издаден такъв акт.

Извършени са проверки. Резултат и ефект от проверките на другите язовири няма, защото по думите ѝ, се пишат единствено и само задължително предписания, свързани с необходимия ремонт.

Ася Петрова, зам.-главен прокурор: Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания.Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентен орган да наложи принудителна административна санкция,твърди ,че не е компетентен орган. Пречи ѝ правната уредба.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенският университет е домакин на третия фестивал на китайската култура
Русенският университет е домакин на третия фестивал на китайската култура
Строги мерки за сигурност в Ню Йорк за Деня на благодарността
Строги мерки за сигурност в Ню Йорк за Деня на благодарността