Атрактивен карвинг фестивал разнообразява ежедневието на жителите и гостите на град Лясковец. В продължение на десет дни градчето се превръща в пъстра столица на изкуството, което превръща плодовете и зеленчуците в произведения на изкуството.
В дните на фестивала участниците се стремят да докажат, че земеделието е важен отрасъл и неизменна чат от традициите и бита на българина.
Карвинг майсторите имат уникални умения – могат да превърнат динята в прекрасно цвете, тиквата в слънчоглед, обикновените моркови в красиви шишарки.
"Карвинг е изкуството на красивата храна. Целта на това изкуство е първо да се нахранят очите, преди да нахраним тялото. Правят се скулптори от плодове, зеленчуци и не само – може от различни видове сирена, кашкавали, може от лед да се направят фигури също", обяснява карвинг майсторът Веселина Славчева.
"Като видят птицата от ряпа или лебеда, питат какво е това - то е като истинско", добавя нейната колежка Елеонора Смилянска
Три дни кулинарите творят истински шедьоври от плодове и зеленчуци в Лясковец и показват на хората тънкостите на занаята. Който желае, може да опита карвинг уменията си.
В рамките на фестивала се представят и различни родни традиции в земеделието. Може да научите как се приготвя традиционната лютеница, но и да добавите нови рецепти в старите тефтери.
Автор: Зорница Илиева