НОВИНИ

150 години от рождението на Махатма Ганди

Целият свят чества този юбилей - в повече от 190 държави. 2019 е годината на Махатма Ганди - Великата душа, както го е нарекъл навремето Рабиндранат Тагор. А 2 октомври - рожденият ден на Махатмата, преди повече от 10 години ООН обяви като Световен ден на ненасилието. В живота на този единствен човек от нашата цивилизация, който успява да извоюва независимостта на Индия от Британската империя с ненасилие, има силна българска следа. Само нашият художник Борис Георгиев, рисувал Айнщайн и дъщеря му, Рабиндранат Тагор, рисува по време на молитва Махатма Ганди в ашрама му в Индия. Вижте какво каза специално за БНТ посланикът на Индия у нас Н.пр. Пуджа Капур по повод честването на 150 години от рождението на Махатма Ганди в целия свят.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
18:38, 01.10.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Питам Ви не като посланик, а като - човек. Вие сте модерна, съвременна индийка и високо образована жена. Какво е за Вас и Вашето поколение Махатма Ганди днес?

Н. пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България: Махатма Ганди за мен и за моето поколение остава една от най-вдъхновяващите личности в нашата история. Той е, разбира се, бащата на индийската нация. Но ако погледнете неговите идеи, той е защитник на равенството и човешките права, на опазването на околната среда, както да и живеем по-смислено. Тези идеи са актуални днес, може би дори и по-актуални, отколкото преди 100 години.

Искате ли Вашият Акаш - това 15-годишно момче, което учи в Лондонски колеж - да се докосне до цялото учение на Махатма Ганди?

Ще съм много радостна, ако моят син разбере значението на уроците, които Махатма ни учи. Уроци, като например "бъди промяната, която искаш да бъдеш и ще промениш света". "Мрази греха, не грешника". Светът може да задоволи нуждите ни, но не и алчността ни". "Непоклатимата воля на човека може да премести и планини". "Действието е по-важно от мисълта".
Също така Махатма казва и нещо, което според мен е актуално за подрастващите в момента - "живей така сякаш ще умреш утре, но учи сякаш ще живееш вечно."
Красотата и мъдростта на уроците на Махатма Ганди отекват в мен и много други. И Махатма казва, "не можеш да ме нараниш без моето позволение"; "няма да допусна да се разхождаш по ума ми с мръсните си крака."
Махатма е бил и един от най-големите поддръжници на световния мир. Според него "око за око ще направи целия свят сляп". Той е защитник на ненасилието. Ненасилието е непрекъснатото търсене на истината.
Махатма Ганди е бил и политически мъдър. Той е осъзнал, че въпреки огромното население на Индия, е било невъзможно най-голямата империя по това време да бъде победена.
Вместо това, той е използвал единственото оръжие, което сме притежавали тогава, а и сега - непоклатимата човешка воля - да не падаме на колене, да сме силни и смели. За да може човек да демонстрира каквато и да е човешка ценност, той трябва първо да е силен и смел.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Препоръчва се международен паспорт при пътуване до Острова през 2020 г.
МВнР: Препоръчва се международен паспорт при пътуване до Острова през 2020 г.
Температурите падат с над 10 градуса в петък, идват валежи и силен вятър
Температурите падат с над 10 градуса в петък, идват валежи и силен вятър