НОВИНИ

155 пловдивчани се тестваха анонимно и безплатно за ХИВ, хепатит В и С

Четирима пловдивчани с ХИВ бяха диагностицирани по време на скринингова акция за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими инфекции, която се проведе в пловдивската галерия "pLOVEdiv" по инициативата на CheckPoint София, съобщиха от сдружение "Здраве без граници".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:49, 21.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
155 пловдивчани тестваха анонимно безплатно хив хепатит

В рамките на скрининга са се включили 155 граждани на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56-годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години. Хепатит С е открит при двама пациенти над 50 години, които си правят тестове за първи път и до преди тестването не са знаели, че са носители на вируса. Положителни тестове за хепатит В са показали за 5 пловдивчани - 4 мъже и една жена. Най-младият инфектиран с хепатит В е на 32 години, а най-възрастният - на 63 години. Притеснителна е тенденцията за пациентите със сифилис. От 155 тествани пациенти 8 са с положителен резултат за инфекцията.

Сред заболелите има само една жена, която е коинфектирана и с ХИВ. Останалите със сифилис са мъже, като най-младият е на 21 години, а най-възрастният - на 60 години. Всички инфектирани със сифилис са мъже, които правят секс с мъже. Всички пациенти с положителни тестове за ХИВ, хепатит В и С и сифилис са били насочени към специализираните здравни заведения, ангажирани с лечението им. На всички пациенти с положителни резултати за хепатит В и С е предложена подкрепа от хепатитен консултант.

"Акцията ни за безплатно и анонимно тестване показва, че в Пловдив има сериозна нужда от пространство, в което всеки да има възможност да се тества безплатно и анонимно за повече инфекции, както и да получи информация как да се лекува, ако тестът позитивира", коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение "Здраве без граници", което управлява CheckPointСофия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП представи алтернативна визия за България
БСП представи алтернативна визия за България
Тази работа с референдума никак не е лесна...
Тази работа с референдума никак не е лесна...