Нови сортове, които да увеличават добива и същевременно да запазят традиционния български вкус, са се заели да създадат учените от Института по зеленчукови култури „Марица" в Пловдив. Сред актуалните сега, изцяло наши селекции, са розов домат под формата на сърце и нов сорт от прословутата куртовска капия. При тези, а и при останалите видове семената са 100% родно производство.
Освен да запазят традиционния български вкус на доматите, учените от институт „Марица" искат да постигнат по-големи добиви и да бъдат конкурентни на европейските пазари. Затова новите селекции трябва да са по-устойчиви на болести, високи температури и засушаване.
"Ние се стремим и да бъдат с висока биологична стойност, т.е. да имат здравословен ефект. Да бъдат с високо съдържание на лекопен или това е червеният цвят на домата, същевременно имат високо съдържание на витамин С", обяснява доц. Даниела Ганева, селекционер на домати.
Сортовете на института Пловдивска карутина, Олимп, Пауталия са сигурна гаранция, че са истински домати, с български вкус. Сред последните селекции е тази на розов домат под формата на сърце. Учените се опитват да запазят родния вкус и при новите сортове пипер - Калоян, Рубин, Ясен. 70% от площите у нас са засети с капия. Вече е разработен и нов вариант на известната в цял свят червена капия от Куртово Конаре.
"Създадохме сорт Куртовска капия едно, която успешно се наложи в практиката. Той се отличава от традиционния сорт Куртовска капия, който също е създаден в института, по това че има много по-висок добив", поясни доц. Величка Тодорова, селекционер на пипер.
Хит в новите сортове пипер е т.нар. шоколадов - заради какаовия му цвят. Тази година учените са успели да произведат достатъчно семена и те ще стигнат до повече зеленчукопроизводители.
Автор: Николай Райшинов