НОВИНИ

20 хиляди деца тръгват на училище в Русенска област

1740 първокласници влязоха в класните стаи в Русенска област. Te са със 100 повече от миналата година. А около 20 хиляди са учениците в областта. В Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе днес учебната година също започна с празник. В училището за пореден път влязоха десетки медалисти от международни олимпиади по математика и информатика.

bnt avatar logo
от Ива Колева
21:10, 15.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Днес е първият учебен ден и за една млада учителка. Вероника Върбанова за първа година е учител по български език и литература в Математическата гимназия „Баба Тонка“. Влиза в клас направо от студентската скамейка и е категорична за професионалния си път.

Вероника Върбанова
„Учителската професия е една престижна професия и ако ние, младите, не я съхраним и не я запазим, просто е недопустимо.”

Въпреки че в Русенска област все още има 25 незаети преподавателски места, в Математическата гимназия няма недостиг на персонал. А има серия от успехи. Сред които най-големият е:

Митко Кунчев, директор на МГ „Баба Тонка“
„Ученичка, която беше в НАСА за обучение за работа в космоса. Това, че има страшно много родители, които искат децата им да учат тук и че ние приключваме със записването на ученици на първия етап още от класирането.“

Деветокласничката Йоанна има конкретни очаквания от своята гимназия

„Очаквам да създам много нови приятелства, да науча много нови неща и да се забавлявам.“

А извънкласните форми за учениците в Математическата гимназия са много и различни. Те имат театрална трупа, а ежегодно организират надиграване. И са едни от първите участници в инициативата на БНТ 2 „Надиграй ме в голямото междучасие“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конни скулптури шестват из Рим
Конни скулптури шестват из Рим
Доналд Туск призова лидерите от ЕС да покажат, че са извлекли поуки от Брекзит​
Доналд Туск призова лидерите от ЕС да покажат, че са извлекли поуки от Брекзит​