НОВИНИ

278 затворници в България също тръгват на училище

Днес новата учебна година започна и за лишените от свобода, излежаващи присъдите си в затвора в Ловеч. Средно училища "Димитър Митев" е най-старото училище в системата на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" и през тази година навърши 50 години. В момента в него от 1-ви до 12-и клас се обучават общо 278 затворници в 21 паралелки. Лишените от свобода са от затворите в Ловеч, Плевен и Белене. За тяхното образование работят 25 учители.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
20:40, 15.09.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Тази година за първи път училищния праг прекрачват 51 затворници, като най-възрастния от тях е на 39 години. По думите на директора на училището - Красимир Маринов, най-многобройният първи клас е във филиала на училището в затвора в Белене – 26 първокласници. Най-възрастният възпитаник на училището е на 46 години, а най-младият – на 19.

Красимир Маринов, директор на СУ „Димитър Митев”
„С такъв тип ученици се работи по-лесно. Тук имаме завидна дисциплина, учениците ни са големи хора, те знаят за какво са дошли тук в училището и са ученолюбиви, доколкото им позволява възрастта.”

Началният учител Койчо Иванов работи в училище повече от 15 години. Той не крие, че работата му с лишените от свобода не е лесна.

Койчо Иванов
„Едно е да работиш с малки дечица на 7 години, друго е да работиш с възрастни хора, които са със съвсем различна психика, много е трудно да се работи, но все пак трябва да се изпитва някакво уважение и толерантност към тях.”

Преподавателите в училището към ловешкия затвор са категорични, че се чувстват удовлетворени от своята работа, която помага за социализацията на лишените от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск призова лидерите от ЕС да покажат, че са извлекли поуки от Брекзит​
Доналд Туск призова лидерите от ЕС да покажат, че са извлекли поуки от Брекзит​
Без фериботи в Гърция в края на следващата седмица
Без фериботи в Гърция в края на следващата седмица