Селскостопанските продукти са сред малкото у нас, при които се забелязва един вид “обратна фалшификация” - вносни стоки се представят за български. Например, по пазарите в цялата страна вносни плодове и зеленчуци се предлагат като родно производство, показват проучванията на специалистите по стокознание във Варнския икономически университет. Висшето училище е домакин на симпозиум, на който учени от 10 страни от Европа и Азия дискутират качеството на стоките, фалшификацията и безопасността на храните и защитата на потребителите.
Защитен ли е потребителят, когато купува стоки от пазара и как може да разпознае българските стоки особено ако не са пакетирани и липсва етикет.
"Не можем да ти разпознаем."
"Не мога да я различа коя стока е българска и коя вносна - освен по етикета, ако е надписано."
"Трудно се свиква с чужда храна, защото внучката ми е в Амстердам студентка и не може да свикне с тяхните ГМО, всичко там е ГМО."
Учените са категорични, че ангажимент на производителите е да изписват правилно етикетите – произход на стоката, производител, наличие на алергени, дата на производство и трайност.
Доц. Пашова
"Различията са много по-дълбоко - те са в състава, те са във вложените добавки и вложените суровони и технологията, която е вложена за да се произведат те."
Да четем внимателно етикетите, когато купуваме - това е най-малкото усилие, което можем да направим, съветват специалистите. При съмнение за по-сериозни отклонения от нормите – да не се колебаем да потърсим специализирана лаборатория.