НОВИНИ

Цветан Цветанов: МВР има потенциала, ресурса и мотивацията да се справи с организираната престъпност

Работата на МВР е да се бори с престъпността.  В тази връзка операцията "Наглите" беше изключително успешна и дава мотивация на служителите, че можем да се справим в борбата с организираната престъпонст. Това заяви в студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

цветан цветанов мвр потенциала ресурса мотивацията справи организираната престъпност
bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 08.01.2010
Чете се за: 09:42 мин.
У нас

Работата на МВР е да се бори с престъпността. В тази връзка операцията "Наглите" беше изключително успешна и дава мотивация на служителите, че можем да се справим в борбата с организираната престъпонст. Това заяви в студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По повод на убийството на Боби Цанков той беше категоричен, че има много нерешени проблеми, много неща, които са се наслагвали във времето назад, които днес берем като общество и като държава. Това, което се случи с Боби Цанков може би нямаше да се случи, ако имахме действително един комплекс от мерки, които се взимаха от държавата, допълни той. „За мен е важно, че имаме потенциала, имаме ресурса, имаме мотивацията, за да се справим с подобен вид престъпления”, подчерта Цветанов.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василева: Добър вечер на Цветан Цветанов, вицепремиер, министър на вътрешните работи. . .

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: . . . и може би последен ден - председател на партия ГЕРБ.

Цв. Цветанов: Предпоследен.

Водещ: Предпоследен, добре. И до това ще стигнем. Сега, г-н Цветанов, аз знам, че вие предпочитате ден като днешния, в който можете да се похвалите с разкрити престъпления. Обаче, докато се хвалехте с "Наглите" 1 и 2, и обещавахте "Апашите", стана ясно, че има и дни като вторник, когато в центъра на София бе убит човек, Боби Цанков, и двама, изглежда по всички данни случайно попаднали хора, бяха ранени. Няма ли вече да ви се свие сърцето, като решите да се похвалите за нещо?

Цв. Цветанов: Г-н Василев, работата на Министерството на вътрешните работи е да се бори с престъпността. Никой министър в света няма, който да каже, че престъпността свършва с неговото встъпване в длъжност. Въпросът е да има адекватни действия на правоохранителните органи за реално противодействие и за реални реализации, които се постигат в борбата срещу организираната престъпност. В тази връзка операцията "Наглите" беше изключително успешна и тя даде възможност за една мотивация в служителите, че можем да се справим с организираната престъпност. Тази операция обаче не трябва да бъде главозамайваща за служителите и за министерството като цяло, защото има много нерешени проблеми и много неща, които са се наслагвали във времето назад, които днес берем като плодове като общество и като държава. Това, което се случи с Боби Цанков, може би нямаше да се случи, ако имахме действително един комплекс от мерки, които се взимат от държавата. Какво имам предвид? Едно лице, което е измамило стотици българи, едно лице, което има 64, 66 дела, едно лице, което има 12 присъди, от които 6 са на споразумения, а другите 6 са условни, сами разбирате, че той става мишена за всички останали, които имат интерес той да бъде ликвидиран.

Водещ: Нали на всеки министър му се струва, че работата започва от него, г-н Цветанов.

Цв. ЦветановМ Г-н Василев, нека все пак само да довърша за лицето Боби Цанков, защото беше истеризирано много в публичното пространство за един разследващ журналист, за един писател, а Боби Цанков беше човекът, който имаше много близки отношения с Антон Милтенов-Клюна, който знаете, че беше един от наркобосовете в страната, човек, който финансираше неговото радио и неговите ефирни изяви, които правеше в неговото радио. Също така много близък с Демби, много близък с Косьо Самоковеца - хора, които са представители на организираната престъпност.

Водещ: "Файненшъл таймс" не е задължен да знае буквално какво става в България.

Цв. Цветанов: Също така Златко Баретата, ползвайки неговите автомобили, ползвайки неговата охрана, от неговата фирма. Това по някакъв начин трябва да бъде осмислено и нека да сложим нещата така, както са. Не че искам да оправдая това, че министерството не носи никаква вина за това, че се случва в центъра на София, но сами разбирате, че не можем да бдим над всеки един, който има по толкова висящи дела, толкова присъди, които са условни или са по споразумение, защото всеки един от тези лица става мишена за тези, които искат да си разчистят сметките.

Водещ: Добре, какво стои тогава зад това убийство - стари сметки, свързани с това, което казахте току-що, или наркотици, или връзка с "Наглите", или пък, не дай си боже, някакъв политически знак?

Цв. Цветанов: Аз мога да кажа, че това е лице, което имаше два атентата през последните пет години. Така че той е представлявал мишена и ако той беше в затвора, ако той излежаваше присъдите си и ако те бяха ефективни, аз съм убеден, че днес той щеше да бъде жив и здрав.

Водещ: Добре, не казвате обаче какво стои зад убийството, това тайна ли е към момента?

Цв. Цветанов: Аз смятам, че не трябва да търсим политически елемент.

Водещ: Категоричен сте.

Цв. Цветанов: Тук повече трябва да търсим това, което всъщност той представляваше като мишена през последните години на база това, че нямаше справедливост от неговите действия, които правеше, и измами, които правеше към българите.

Водещ: Добре, а срещу Маргините имате ли реални доказателства или те са дежурните обвиняеми за всички поръчкови убийства в България досега - три предишни, ето още едно? Може би само за глобалното затопляне не са обвинени.

Цв. Цветанов: В момента ме питате по начин, по който може би отговорът ще провокира декларации от. . .

Водещ: Адвокатите.

Цв. Цветанов: . . . от съдиите или от адвокатите. Нека това да го прецени съдът и нека обвинението в лицето на прокуратурата да бъде обвинителят, който ще внесе съответните доказателства.

Водещ: Добре, да ви попитам иначе тогава - вие доволен ли сте от работата на вашите служби по изчистването на този случай до този момент, защото, ето го, Малкия Маргин още не е задържан?

Цв. Цветанов: Има много комплексни неща, които се правят след едно извършено такова тежко престъпление. Сами разбирате, че ако разкриването беше за ден-два, ние може би днес нямаше да имаме никаква престъпност в целия свят. За мен е важно, че имаме потенциала, имаме ресурса, имаме мотивацията, за да се справим с подобен вид престъпления и самият факт, че последните 4 месеца Стоян Стоянов - отвлечен, убит, разкрито. Това, което стана с "Наглите". Днес това, което беше с труповете, където имахме информация, и единият труп беше изваден, което означава, че ние сме в правилната посока по това разследване. И дори вчера с колегите, когато планирахме днешните действия, се шегувахме, че е добре да поканим уважаваната от нас Татяна Дончева като поемно лице при разкриването на този труп, който беше днес. Защото имаше доста неглижиране на една изключително добра операция от правоохранителната система.

Водещ: Добре, къде е Малкия Маргин тогава?

Цв. Цветанов: Малкия Маргин в момента се издирва и той към настоящия момент не е в известност, но когато бъде установен, естествено, че ще бъде задържан. Това, което мога да кажа, е, че когато едни лица като двамата братя Маргини са излезли с по-лека мярка поради това, че са в лошо здравословно състояние, вие видяхте, че при задържането на големия Маргин той беше на СПА център.

Водещ: Съда ли обвинявате?

Цв. Цветанов: Това е ваше тълкувание. Аз не бих искал да виня съда. Мога да кажа, че във всяка една система в държавата, във всяко едно ведомство в държавата има почтени, честни, трудолюбиви и големи професионалисти. Но същевременно има и хора, които уронват и съсипват труда на точно тези честни и трудолюбиви служители - както в Министерството на вътрешните работи, така също в прокуратурата, така също и в съда. И затова проблемът е, че когато не назоваваш нещата с истинските им имена и не се бориш, и не излизаш, и не даваш на показ всички тези, които са корумпираните в дадена система, което правим ние, остава усещането, че има липса на справедливост.

Водещ: Ама въпросът е, че. . . въпросът е да не страда разследването, работата да не страда от това, че, да речем, между вас, правителството, и съдебната система има някакви финансови, да речем, въпроси.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, аз смятам, че това беше решено категорично и ясно, и с позицията, която зае и премиерът, и кабинетът като цяло. Аз мога да дам само два-три факта, които, ако ми позволите, да ги дам като примери.

Водещ: Да.

Цв. Цветанов: При операциите, които бяха на правени последните няколко седмици, Лъвицата и Даката бяха задържани поради това, че бяха отнели два луксозни автомобила - Бе Ем Ве Х5 и "Ауди" Q5. Те бяха наели две гаражни клетки и собствениците ги посочиха тях, че са ги наели. Имахме доказателства, имахме специални разузнавателни средства и тези лица бяха задържани. Те бяха пуснати под парична гаранция 3 хиляди лева. Преди три седмици хванахме огромно количество наркотици, които бяха за наркоразпространението в София. Това бяха три килограма амфетамини, два килограма други наркотични вещества и трябва да ви кажа, че мярката, която те получиха от българския съд, е 1500 лева парична гаранция.

Водещ: Има си хас да не обвинявате съда с това, което казвате.

Цв. Цветанов: Не, аз давам само примери. И това, което имаше като обвинение, и съвсем правилно, от обществото и от родителите, че всички знаят кои са наркоразпространителите и целия наркоразпространителски пазар, който е около училищата, жилищните блокове. Това е една от основните политики, които води министерството, и днешната операция също на Столична дирекция на вътрешните работи беше за седем лица, които са точно за преразпределението на териториите и с насилствени действия за наркопазара. Това са действията, които предприемаме, и това са нещата, които правим в Министерството на вътрешните работи. И най-важното е, че направихме изключително добър екип на взаимодействие, синхронизация между институциите - прокуратура, МВР и ДАНС.

Водещ: Значи, вие сте категоричен, че убийството няма политически мотиви. Но може ли то да бъде използвано политически? Цитирахте част от чуждата преса. Може ли вън от страната, вътре в страната или лично срещу вас дори да бъде използвано това нещо?

Цв. Цветанов: Министърът на вътрешните работи е политическо лице, съвсем нормално е той да бъде политически атакуван от своите опоненти. Но когато говорим с конкретни факти, когато говорим с конкретни резултати, смятам, че трябва всеки един да си направи равносметка защо стигнахме дотук след 20 години преход и защо в България се генерира престъпност, защо в докладите на всички европейски институции се сочи като слабост борбата срещу организираната престъпност, нереформираната съдебна система. Това е поради липса на политическа воля. Политическата воля и политическите партии са тези, които създаваха условията и хранителната среда за развиването на организираната престъпност. . .

Водещ: Ама не само това, г-н Цветанов. Ето, ви сам. . .

Цв. Цветанов: Не, това е основното.

Водещ: . . . сам днес казахте, че крепостта е пробита отвътре, не го казахте по този начин, полицаи, при това на средно ниво, съдействат на престъпниците. Имате ли стратегия сега, когато кризата усилва престъпността, и имате ли гръб?

Цв. Цветанов: Гърбът, който ми дава силата и увереността, че ще се справя, това са колегите от Министерството на вътрешните работи, тези истински професионалисти, с които работи системата на министерството. Аз им благодаря сърдечно и усещам тяхната мотивация, това, което правим заедно, и трябва да ви уверя, че резултатите, които са дадени в последните няколко седмици и месеци, аз съм удовлетворен от тяхната работа. Надявам се, че ще продължим в същия дух и в същия стил на работа, защото, когато работим по този начин, аз съм убеден, че можем да прекършим организираната престъпност. Обществото ще бъде по-спокойно и ще може да противодействаме реално на това, което има като тенденция в една икономическа криза. Но тук е моментът да споменем и друго. В момента ние правим инвентаризация от декември месец на всички висящи дела. С главния прокурор сме направили указания, с които започват работни съвещания по места окръжните прокуратури, областните дирекции, на 16-и тази информация ще бъде обобщена, на 18-и правим национално съвещание, което може би за първи път се прави в такъв формат - всички окръжни прокурори, всички областни директори, ръководството на МВР, ръководството на прокуратурата и премиерът ще присъства, защото все пак трябва да бъде и гарант на всичко това, което поема като ангажимент изпълнителната власт. Смятам, че след това действията, които ще предприемем веднага след тези дни, ще могат да бъдат веднага усетени от обществото и надявам се, че това, което имаме като в момента поведение, тълкувание за упреци към съдебната система, ще го оставим обществото да бъде съдник на това, което правим ние като институция, и това, което ще направи съдът. Аз вярвам и в българския съд.

Водещ: Сега, много напреднахме във времето, но два много важни въпроса, ще ви помоля за кратък и категоричен отговор, защото не можем да ги пропуснем. Само преди дни вие говорихте подробно за един проблем, който предизвика дори анонс за граждански протест - следенето в интернет. Днес има новина - като че ли се отказвате от този прочут интерфейс, даващ пряк достъп до новини за това с кого си пишем и говорим по телефон. Отстъпвате ли?

Цв. Цветанов: Това не е отстъпление, това е един разумен диалог, който водим, и това е доказателство, че демокрацията е в процес на постоянна комуникация и постоянно дискутиране и защитаване на гражданските интереси. За първи път Министерството на вътрешните работи направи обществено обсъждане, преди да внесе законопроекта за изменение в Министерския съвет.

Водещ: То имах си хас след това, безсмислено.

Цв. Цветанов: Ето, сега ще направим и след това. Защото в първите две дискусии, които направихме, за съжаление не присъстваха тези депутати, които се изказаха от пленарната зала. Законопроектът беше качен на сайта на Министерството на вътрешните работи, беше достъпен за всички медии и беше достъпен за всички граждани. Имаше имейл, на който можеха да се изпратят предложения. Второто обсъждане, което направихме, ние го направихме на база взетите предвид предложения. Операторите тогава не поставиха възможността да няма интерфейс за МВР, но те в кратки срокове да дадат тази информация, която е необходима за нашето разследване. Днес няма български гражданин, няма семейство, където не ползват мобилен телефон и не ползват компютър. Престъпността вече не е толкова видима. Тя е виртуална, тя е виртуална.

Водещ: Тоест топката е в операторите, те да предоставят двучасов достъп след това - така ли да разберем?

Цв. Цветанов: Това е една от възможностите. . . В момента има две възможности - или Министерството на вътрешните работи ще има интерфейс със съответните контролни органи и възможности, които ще въведем, за да бъде спокойно обществото, че няма да има "Галерия", което злоупотреби предишното правителство, но другият вариант е да няма интерфейс за министерството, ние няма да се натоварим с това главоболие, защото това определено е едно главоболие, което ние се натоварваме, но в рамките на два часа да предоставят информация, която е необходима за разпечатките, за интернет, защото и днес това, което съобщаваме като резултат от работата на правоохранителната система, е това, което се случи в интернет пространството с педофилския маниак, който всъщност с 12-13-годишни деца извършва неща, които. . . за мен това са недопустими неща, които търпи обществото и които. . . ние се съгласяваме да го търпим.

Водещ: Добре, другата седмица е развръзката. Обаче утре една друга развръзка - конгресът на ГЕРБ. Бойко Борисов най-официално ще стане председател. Какъв ставате вие? Моля ви. . .

Цв. Цветанов: Постоянно ме тикате в това, че днес ми е последния ден. Казах ви, че днес ми е предпоследния ден и конгресът е в неделя. Вижте, тук мога да кажа едно - в рамките на няколко месеца, може би близо година, година и половина темата, която беше актуална за нашите опоненти, е не какво предлага ГЕРБ като политика, не какво направи структурите на ГЕРБ като цяло, а това как. . .

Водещ: А кога ще се скарате с Борисов.

Цв. Цветанов: . . . Цветанов е взел партията, лобито на Цветанов, лобито на Борисов. Борисов си взима партията, като че ли Борисов не е бил член на партията, не е бил част от тази структура, не е бил част от този проект. Аз само мога да ви кажа, че когато мислехме да стартираме този проект, ние сме го мислили само с Борисов. И когато го стартирахме този проект, естествено е, че за да може да бъде той успешен, беше на основата, която имахме - авторитета на Борисов от 2001 г. до 2006 г., когато той беше най-одобряваният, и до ден днешен, политик на страната.

Водещ: Заместник-председател ли ще бъдете вие?

Цв. Цветанов: Това е нещо, което ще реши конгресът.

Водещ: Ще реши конгресът. Добре.

Цв. Цветанов: Не искам да предрешаваме нещата, защото все пак има гласуване. Но това, което мога да ви кажа безспорно, е, че имам още два дни като председател, след това г-н Борисов ще бъде председател, а аз ще бъда част от това, което сме правили заедно през последните три години и половина с всички структури на политическа партия ГЕРБ и им благодаря сърдечно за това, което направихме, и това, което ще правим занапред.

Водещ: Благодаря ви. Цветан Цветанов. . .

Цв. Цветанов: Но поне спекулациите ще бъдат вече спрени. Сега може би ще кажат - Цветанов го изритаха от председателския пост, за да си вземе партията Борисов. Това са толкова несъстоятелни неща, защото или някой не познава добре Борисов, или някой не познава добре Цветанов, или някой не познава как работим с Борисов от 2001 г.

Водещ: Ще видим тая работа, г-н Цветанов, ще следим. Вицепремиер, министър на вътрешните работи и предпоследен ден председател на ГЕРБ.

Цв. Цветанов: Да, благодаря за уточнението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Болница със занималня, кът за отдих и игри
Болница със занималня, кът за отдих и игри
09:40, 28.04.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пешеходна зона стана повод за спорове в Пловдив
Пешеходна зона стана повод за спорове в Пловдив
09:17, 28.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Жители на Кресна искат работеща камера за скорост
Жители на Кресна искат работеща камера за скорост
09:00, 28.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Празнуваме Цветница
Празнуваме Цветница
08:10, 28.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Следобедни валежи само на отделни места в близките дни
Следобедни валежи само на отделни места в близките дни
02:26, 28.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Асен Василев: Няма дупка в бюджета
Асен Василев: Няма дупка в бюджета
23:00, 27.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Благотворителен концерт събра средства за строежа на храм "Св. Патриарх Евтимий" в София
Благотворителен концерт събра средства за строежа на храм "Св. Патриарх Евтимий" в София
22:20, 27.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
КЗП провежда масови проверки за ПОС терминали в ресторантите
КЗП провежда масови проверки за ПОС терминали в ресторантите
21:32, 27.04.2024
Чете се за: 03:05 мин.
"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България, но изрази притеснения за приемането ни в еврозоната
"Фич" потвърди кредитния рейтинг на България, но изрази притеснения за приемането ни в еврозоната
20:58, 27.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
16 години след въвеждането на плоския данък - трябва ли да остане?
16 години след въвеждането на плоския данък - трябва ли да остане?
20:29, 27.04.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Новите ТЕЛК комисии ще заработят от юни
Новите ТЕЛК комисии ще заработят от юни
19:53, 27.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Сапьори са обезвредили самоделни пиратки на Националия стадион преди мача ЦСКА - "Левски"
Сапьори са обезвредили самоделни пиратки на Националия стадион преди мача ЦСКА - "Левски"
19:34, 27.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Шпионски игри - руският писател Павел Астахов
Шпионски игри - руският писател Павел Астахов
Сомалия, пиратите, отвлечените - едно интервю с Данка Панчова
Сомалия, пиратите, отвлечените - едно интервю с Данка Панчова