НОВИНИ

Ген. Ваньо Танов за работата на митниците

Виктор Николаев: Според данните на митниците краят на кризата не е почукала на вратата. И нещата не са особено цветни или розови, ако трябва да използвам друг епитет. Имаше вчера една статистика, която изчетох, едно сравнение, направено за период януари-февруари 2010, че вносът е намалял с 15 % спрямо същия период на 2009 г., което пряко удря приходите от акцизи, ДДС, от внос и мита. 133 млн. по-малки приходи. Как коментирате, на какво се дължи това нещо? На по-лоша работа или на кризата, за която ми споменахте, преди да влезем в студиото, че нещата не са много оптимистични.

ген ваньо танов работата митниците
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 09.03.2010
Чете се за: 09:13 мин.
У нас
Водещ Виктор Николаев: Сега при мен е шефът на митниците ген. Ваньо Танов. Добро утро, здравейте. Доколкото разбирам според данните на митниците краят на кризата не е почукала на вратата. И нещата не са особено цветни или розови, ако трябва да използвам друг епитет. Имаш вчера една статистика, която изчетох, едно сравнение, направено за период януари-февруари 2010, че вносът е намалял с 15 % спрямо същия период на 2009 г., което пряко удря приходите от акцизи, ДДС, от внос и мита. 133 млн. по-малки приходи. Как коментирате, на какво се дължи това нещо? На по-лоша работа или на кризата, за която ми споменахте, преди да влезем в студиото, че нещата не са много оптимистични.

Ваньо Танов: Първо искам да кажа, че в неделя, а това е договорено всеки месец да се провежда среща в Министерството на финансите и да се анализират показателите за предходния месец. Тази среща в неделя продължи след това при премиера, където двамата директори на агенция „Митница" и на НАП изложиха подробно пред премиера какво се случва и какви мерки могат да бъдат предприети, за да бъдат компенсирани част от по-ниските приходи, и какво в дългосрочен план би трябвало да бъде направено, за да се излезе от тази ситуация.

Водещ: Обсъждал се е закон за възстановяване на икономиката на България дори.

Ваньо Танов: Да, обсъждани са мерки, които трябва да проведе Министерството на финансите, и са обсъждани мерки, които трябва да проведе правителство с цел по-бързо излизане от кризата. Действително състоянието е такова сравнено с 2009 г. Що се отнася до плана за приходите, в януари месец митницата това, което е заложила, е изпълнила в повече с 60 млн. Бяха ни заложени 570 ние изпълнихме 636...

Водещ: Т.е. изпълнили сте плана.

Ваньо Танов: ... и в същото време ние възстановихме, по поръка на премиера ние възстановихме два месеца предсрочно на селскостопанските производители 50 млн. близо. Възстановихме всички натрупани задължения преди това по отношение на възстановяване на акциз с горива, възстановихме от тези 130 млн. голяма част и вече остават 60 млн. Т.е. държавата няма вече задължения към бизнеса. И ако прибавим тази сума към това, което чисто е внесено в държавата, събраните приходи са по-големи дори от тези в 2008 г., когато не е имало криза. Но в същото време ние още в януари забелязахме определени тенденции, които продължават да се задълбочават. В януари вносът беше спаднал в сравнение с януари 2009 г. с 9,8. Затова ние се договорихме, излизайки резултатите за февруари месец, отново да анализираме нещата и да видим тази тенденция запазва ли се.

Водещ: Излиза, че заложеното не е било реалистично обаче.

Ваньо Танов: Значи има неща, които човек може да предполага как ще се случат. Може да предполагаш примерно как ще се развива борсовата цена на петрола, но никой в света не може да гарантира, че тя ще бъде такава. И обикновено в бюджета се залага на определени параметри, които имат относителна сигурност.

Водещ: Това е било оптимистичен бюджет по отношение на приходите, а не балансиран и реалистичен, така ли? Това ли показва реалността към днешна дата?

Ваньо Танов: Реалността показва, че даже от момента, в който е изготвен бюджетът, до сега, до февруари, се случиха доста други неща и в Европейската общност. Виждате какво се случва в Гърция, положението в други европейски страна също е зле, което дава неминуемо отражение и върху развитието на нашата икономика. Ами тези два месеца, в които беше затворена границата? Ами естествено, че водят, границата с Гърция, водят до намаляване на потреблението. Защото транспортните фирми извършиха по-малко транспортна дейност, по-малък е износът. И това са фактори, които никой предварително не може да ги предвиди. Но въпросът е...

Водещ: Наскоро имаше съобщение, че е започнало...

Ваньо Танов: ... да оценяваш тези фактори и да търсиш мерки, които да компенсират това, което се е случило.

Водещ: Имаше съобщения, че началото на края на кризата е дошло, това начало. Съгласен ли сте?

Ваньо Танов: В момента не може да се говори, че е дошло началото на кризата...

Водещ: Дянков го каза, мисля.

Ваньо Танов: ... защото тези два месеца показват, защото общо спадът е 15 % за януари и февруари, показват, че кризата продължава и ние продължаваме да слизаме надолу. Но очакванията са, тъй като знаете в последните месеци всички програми от ЕС бяха размразени. Оттук нататък се чака, и това е надеждата, се чака много бързо да бъдат изготвени проекти, да започнат сериозни инвестиционни проекти, които да доведат до увеличаване на потреблението и оттук нататък да се започне излизане от кризата.

Водещ: Но е било прибързано. Бил е прибързан този извод за началото на края на кризата очевидно. Според това, което при вас показват данните. Те числата говорят по-добре от политиците.

Ваньо Танов: Да, политиците обикновено вкарват политически момент в анализа, спокойно и лесно се разговоря с МВФ, със Световната банка. Защото там се разговоря на базата и числата говорят, и статистиката и се прави сериозен анализ, който може да бъде само от помощ за дадена държава.

Водещ: Тези мерки какви са, ген. Танов? Повече фискални или реални ще бъдат като резултат? Които се обсъждаха. Казахте ли си вашето мнение, за да не бъде после късно е и да се каже вие говорихте едно, имахте едни планове, а пък не преценихте каква е ситуацията.

Ваньо Танов: Такава, каквато е ситуацията в момента, тази ситуация е представена пред премиера и няма нищо скрито. Аз искам да кажа, че от началото на годината планът за приходите в Агенция „Митници" е публичен, той е публикуван в сайта и ние всеки месец отчитаме какво е събрано и какво не е събрано и какви са причините.

Водещ: Аз се чудя дали тази публична информация се усвоява като материал доста добре от тези, които трябва да вземат и политическите решения и да измислят и налагат антикризисните мерки. Дали стъпват достатъчно добре на материала, който им предоставяте.

Ваньо Танов: Значи фискалните мерки могат да играят до известен период от време, оттук нататък са необходими и други мерки и това се осъзнава от ....

Водещ: Другите има ли ги, защото фискалните май ги има.

Ваньо Танов: Другите мерки предстоят да влязат и да сработят, защото все пак не могат да бъдат изготвени проекти за един месец, защото ги нямаше, нямаше ги и европейските пари. Сега ги има и това е надеждата за излизане от кризата. Но искам нещо друго да кажа. Когато в септември, октомври месец МВФ и Световната банка слушаха нашия анализ, те твърдяха, че определени показатели ние трудно ще ги достигнем. Сега, когато дойдоха февруари, техният въпрос беше, защото ние постигнахме в условията на криза благодарение на завишения контрол ние постигнахме 95 % приходи от акциз, каквито са били в 2008 г., когато не е била кризисна година. При 41 % спад за годината примерно по отношение на вноса, а някъде той е 70 %. Така че МВФ и Световната банка оценяват това, което се прави. Вчера примерно беше посланикът на Англия, за да благодари, и каза следното: 1200 кг. наркотици са задържани в рамките на пет месеца. Няма страна на Балканите, която да е постигнала такива резултати.

Водещ: В България защо не се оценява според вас? По този начин, както отвън.

Ваньо Танов: Понеже се говори за контрабанда. И аз пак казах, когато няма политически момент в анализа на цифрите, задържаните количество цигари контрабандни за 2008 г. са 13 милиона къса, за четири месеца са задържани 76 млн., а за 40 дни са задържани 22 млн. Което е за 2010 г., което е два пъти, колкото е задържано за цялата година 2008.

Водещ: За 40 дни два пъти повече от това, което е задържано в предходната година?

Ваньо Танов: И това се отчита от всички страни членки на ЕС. Защото Българи като държава, която охранява границите на ЕС, освен да защитава своята сигурност, тя защита сигурността и на страните от ЕС.

Водещ: Запушихте ли контрабандните канали тогава изцяло, ако цитирате тези данни?

Ваньо Танов: Никой не може да твърди, че може да запуши изцяло контрабандните канали. Защото ако говорим за контрабандата по отношение на цигарите. В ЕС старите членки трябваше в 2010 да повишат акциза. Но те не го повишиха. Не го повишиха затова, че натискът, който ще бъде упражнен върху държавите, които са външни граници на ЕС, ще бъде огромен и те трудно ще се справят. Защото тази разлика...

Водещ: Ние го повишихме, нали така?

Ваньо Танов: Да, ние го повишихме...

Водещ: Тъпо ли беше това (...)?

Ваньо Танов: ... защото ние почти през два месеца правим срещи по линия на генералните директори на митниците. Румъния също повиши митата. Защото е много лесно в условията на криза да натрупаш дивиденти за сметка на друга държава.

Водещ: Грешка ли беше?

Ваньо Танов: Разликата в цената между Румъния и България щеше да доведе до платен акциз в Румъния, изпушени цигари в България. В момента Гърция също заявява, че ще повиши акциза, и това е, за да може поне в страните от ЕС да има равни цени, за да го няма този натиск.

Водещ: Грешка ли беше преди това, че избързахме или? Или не искате да казвате.

Ваньо Танов: Това, което беше заложено в бюджета, в края на краищата има разходи, които трябва да бъдат покрити с определени приходи. И МВФ казва следното. Да, ние разбираме, че тези разходи, които (...), ви трябват с милиард. Защото с милиард е повече това, което трябва да съберат митниците в 2010 г. От гледна точка на кризата, това не е реалистично, но в края на краищата да търсим всякакви възможности да съберем тези пари, от едно място да го компенсираме с друго...

Водещ: Защото мерките са „пари няма", виждаме в здравеопазването.

Ваньо Танов: По отношение на цигарите Световната банка ни предостави данни, с които ни убеждаваше непрекъснато, че 10 % увеличение на акциза води до 4 % спад. И това е изследване за 10 години в старите страни членки на ЕС.

Водещ: Защото имаше данни, че всяка втора цигара изпушена е контрабандно внесена.

Ваньо Танов: С 30 % увеличение на акциза минимумът, който се очаква ефект - 12 %, без контрабанда е 12 % спад във физическите обеми. И това е смисълът на увеличението акциза. Увеличаването на акциза да води до намаляването на потреблението на цигари.

Водещ: С нищо не намалява потреблението, защото имаше изказвания, твърдения как всяка втора изпушена у нас цигара е внесена контрабандно и купена, без да се плаща акциз.

Ваньо Танов: Значи, добре е, когато някои хора пускат нещо в медийното пространство, да седнат и преди това малко да го сравнят с някакви числа. Аз имах веднъж възможност да кажа. Това, което е обложено с акциз, ако тези цигари обложени се разделят на дните и на кутиите, ще се получи, че три милиона и нещо са пушачите в България. Ако е вярно, това, което се казва, че всяка втора цигара, това значи, че от пеленачето до последния българин трябва дневно да пушат по една-две кутии.

Водещ: И пеленачетата.

Ваньо Танов: Да, и пеленачетата. Така че така отправени, непочиващи на никакъв анализ, е много лесно, но е доста безотговорно.

Водещ: Вярно ли е, че хора от вашия екип, проверявате ли да имат намерения да ви провалят. Бяха казани имената на Шпертплата, на Фашиста и Шушумигата, прякори. За хора, които са в екипа ви, че щели да ви провалят. Минавало ли ви е през ума?

Ваньо Танов: Аз все още не знам кой е Шушумигата.

Водещ:Другите ги знаете?

Ваньо Танов: Да, знам. Фашиста е директорът на инспектората.

Водещ: Защо му викат така на тоя човек?

Ваньо Танов: Ами вижте какво, инспекторатът е служба, която никой не обича и независимо дали в митниците, дали в някое друго министерство, това са хората, които извършват проверки. На базата на техните проверки, дисциплинарно производство и освобождаване на хора.

Водещ: Затова го наричат Фашиста.

Ваньо Танов: Да. Иначе няма как човек, който ръководи инспектората, да е харесвания и обичан човек. Но когато казваш Фашиста и имаш нещо друго предвид освен това, че той е шефът на инспектората и работата му е неблагодарна, ако имаш нещо, което е свързано с корупционни деяния, ти трябва да кажеш това, е не да използваш прякор, който всеки има...

Водещ: А Шушумигата, издирвате на кого казват Шушумигата ли? Какви данни имате за Шушумигата?

Ваньо Танов: Аз не знам на кого казват Шушумигата.

Водещ: Това за някаква хитрост говори.

Ваньо Танов: По отношение на Краси Николов аз се уморих вече шест месеца да обяснявам. Красимир Николов е с 25 години стаж в митниците. Това, което му е пуснато като прозвище...

Водещ: Това за Шпертплата ли?

Ваньо Танов: Да, за Шпертплата. В първите дни, когато аз станах директор, бяха освободени двама от зам.-директорите. Третият зам.-директор беше той. Аз направих официално запитване и до ДАНС...

Водещ: До прокуратурата...

Ваньо Танов: До прокуратурата, до МВР срещу този човек за тези години има ли събрано нещо.

Водещ: Нищо ли нямаше?

Ваньо Танов: Освен една анонимка, която имаше в прокуратурата...

Водещ: Само това?

Ваньо Танов: ... срещу него нямаше нищо. И аз не мога да се съглася, защото на този принцип, ако някой не го харесваме затова, че примерно съм извършил структурна реформа и има доста освободени хора, доста засегнати интереси и ти се пусне някакъв прякор и прозвище и ти трябва да го освободиш. Освен това хората, с които си започнал и с които си в екип, трябва да вярват и да знаят, че ако те не са направили нищо, никакъв външен натиск не може да повлияе и те да бъдат освободени. Защото винаги в тези 20 години е имало и политически, и натиск от групировки...

Водещ: Продължава ли политическият натиск?

Ваньо Танов: ... тези, които са работили, са освобождавани и са оставали разочаровани. Аз не сега искам това да се случи и няма да позволя да се случи.

Водещ: Позволява ли се да се упражнява политически натиск или икономически натиск и в момента върху вас?

Ваньо Танов: В това отношение аз като директор работя в много добра среда, защото такъв политически натиск няма, обратното, има...

Водещ: А икономически?

Ваньо Танов: ... много сериозна подкрепа и от премиера, и от министъра на финансите по отношение за налагане на правила, които да важат за абсолютно всички. Естествено, че никой не желае да се повишава контролът. Това е естествено и това не е само в България. И че реакцията, особено на сивия сектор, ще бъде сериозна и силна по противодействие.

Водещ: Има натиск от сивия сектор?

Ваньо Танов: Да, от тази гледна точка има натиск. Вие знаете, обсъждаха се промени в Закона за акцизите, наредба за измервателните инструменти...

Водещ: Ако натиснат, за да ви махнат, ще успеят ли?

Ваньо Танов: Аз мисля, че това, което постигаме като резултати и това, което се оценява добронамерено от хората, които са отвън, говори за съвсем друго нещо в митниците. Защото структурната реформа завърши, аз мога да кажа, че нещата в митниците се променят, и то в положителна страна. Съвсем отговорно го заявявам.

Водещ: Само един страничен въпрос. Като бивш шеф на НСБОП. Изтече една информация от НАП, тя няма пряка връзка въобще с вашите дейности, но се говори за суми на българи в швейцарски банки, около 380 млн. Красимир Стефанов, шефът на НАП, е разбрал това при посещението си в Берлин. Мислите ли, че нещо ще излезе, хора, които са точили от митниците, хора, които са извършвали криминална дейност и са и познати и на вас самия, очаквате ли да се разрови нещо повече около тези 380 млн.? Дали са чисти пари, защо са в швейцарски банки?

Ваньо Танов: На този въпрос ми е трудно да отговоря. Това, което знам, е, че премиерът договори да бъде дадена такава информация, Красимир Стефанов беше изпратен с цел да получи тази информация. Разбира се, тази информация подлежи на проверка и оттук нататък тези проверки ще покажат.

Водещ: И последно. Видях преди няколко дни, че разследването по разработката на службите „Лиана", за която много сме говорили с вас, е прекратена, защото не се е знаел извършителят. Вие пък го знаете. Сега какво се прави при тази ситуация?

Ваньо Танов: Значи, едно е да знаеш нещо, друго е ...

Водещ: ... да го докажеш.

Ваньо Танов: ... да го докажеш. Тъй като „Лиани" беше провалена в момент, в който предстоеше реализацията, оттук нататък е много трудно доказването на това деяние. И аз не съм изненадан.

Водещ: Не се учудвате.

Ваньо Танов: То това е и целта на изтичането на информацията, за да може да бъде провалена и да бъде предотвратено задържането на определени хора.

Водещ: Ахмед Емин се твърди, че е протичал, имаше такива изказвания и в нашето студио. Това може ли да го потвърдите или отречете, и да приключваме.

Ваньо Танов: Не, не мога да потвърдя такова нещо.

Водещ: Не можете. Много ви благодаря. Ген. Ваньо Танов за начина, по който се четат цифрите, за начина, по който се интерпретират, за икономическата криза и за хората с прякорите, които отново обсъдихме. Много ви благодаря. Успех ви пожелавам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

При опит за дрифт: Шофьор счупи светофар на главен булевард в Монтана (СНИМКИ/ВИДЕО)
При опит за дрифт: Шофьор счупи светофар на главен булевард в Монтана (СНИМКИ/ВИДЕО)
22:30, 02.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Професия пожарникар: Какви са рисковете и предизвикателствата в критичните ситуации?
Професия пожарникар: Какви са рисковете и предизвикателствата в критичните ситуации?
22:24, 02.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Oткриха убита кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан"
Oткриха убита кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан"
21:49, 02.09.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
Кучета-спасители: Пожарникари сами ги отглеждат и тренират за издирване на затрупани хора
21:09, 02.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
Повечето водоеми в Югозападна България се оказват неизползваеми при гасенето на пожари
20:43, 02.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
Столична община реши мостът на булевард "България" да бъде аварийно укрепен
20:36, 02.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
Драмата в БСП: Възможни ли са две регистрации и на столетницата за изборите?
20:07, 02.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
Къде е Доган? Спекулации около местонахождението му
19:24, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
Почина писателят Иван Тренев
Почина писателят Иван Тренев
19:09, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
Войната в ДПС блокира работата на ЦИК: Приеха документите и на двете фракции на партията
19:00, 02.09.2024
Чете се за: 08:37 мин.
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
ЦИК пред сложна ситуация - участва в решаването на конфликта в ДПС
18:51, 02.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
Жители на Кочериново отново блокираха пътя за Рилския манастир заради безводието
18:46, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Лавинна опасност в планините
Лавинна опасност в планините
Македонци злоупотребяват с визовия режим
Македонци злоупотребяват с визовия режим