НОВИНИ

Отриха осмото издание на фестивала "Орел на Дунав"

В Свищов официално беше открито осмото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”.

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 17.05.2014
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
В Свищов официално беше открито осмото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунав”. Три дни римски легионери от цяла Европа ще разиграват атрактивни битки, ще представят обичаи, танци и ще предлагат на гостите дегустация на характерни за римската епоха ястия. По традиция фестивалът започна със зрелищно огнено шоу, с което домакините от първи италийски легион приветстваха гостите. Крепостта е била столица на Осготското кралство и резиденция на крал Теодорих Велики. През V-VІ в. Нове е известен и като епископски център. Акцент в тазгодишното издание на фестивала е откриването на обновения римски град Нове, където се провежда и най-атрактивната част от фестивала.
Димитър Спасов – организатор: "За осми път правим фестивала, но сега все сме го правили на градския стадион или на центъра на града, но този път бяхме точно там, където е концентрирана енергията, където четири, пет, шест стотин години са живели римляни, беше изключително! Аз съм още щастлив и още настръхнал!”
Обявен за паметник на културата от национално значение, Нове е една от най-добре съхранените римски крепости в света. През последните две години за пълното реставриране и възстановяване на античния град бяха похарчени над пет милиона лева, осигурени от евро проект.
Милен Георгиев - легионер: "Отново като в древен Рим! Не за първи път участваме на вече възстановени римски крепости, но съвсем различно е вече да си у дома, да си на свой терен, да си в къщи, просто чувството е неописуемо, страхотно беше!"
Свилена Георгиева - нимфа: "Мястото е уникално и се почувствахме много добре, много ни хареса, имаше нужда от възстановяване, за да си припомним нашата история, колко богата история имаме."
Роксана Кампиян – Румъния, нимфа: "За първи път идвам на това прекрасно място, нещо уникално, невиждано, ще се превърне в световна атракция!"
Амбициите на общината са античния град да привлече туристи от цял свят  и да помогне за културното развитие на региона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Бенгази
Сблъсъци в Бенгази
Броят на жертвите при трагичния инцидент в мината в Западна Турция достигна 301 души
Броят на жертвите при трагичния инцидент в мината в Западна Турция достигна 301 души