НОВИНИ

29 санирани блока в Русенско

29 жилищни блока санират в Русе по националната програма за енергийна ефективност. Така над 2200 домакинства ще се възползват от безплатното реновиране на домовете си. За първи път беше обновена и панелна кооперация в малко населено място като Мартен, където живеят близо 4 хиляди души.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
19:40, 18.08.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Този 5-етажен блок в Мартен е строен преди 50 години. В него живеят предимно пенсионери, които не могат да си позволят да ремонтират дори покрива, който им създава грижи при всяка капка дъжд.

Веса Янкова
“В последните 20 години беше в окаяно състояние блокът.”
Блажка Стефанова
„Погледнете на какво приличат шарения, грозотия, един червен боядисал, друг - син.”

За три месеца 50-те семейства в блока успели да си решат проблемите чрез програмата за енергийна ефективност. Очакват и с 40% по-ниски сметки за ток.

Пламен Стоилов - кмет на Община Русе
„Това е уникален шанс да се вдъхне живот на тези сгради. Няма такова нещо в историята - държавата да ти финансира ремонта на частна собственост.”

Хората от съседните блокове в Мартен също се надяват жилищата им да бъдат санирани. От общо 80 кооперации в Русе, кандидатствали по програмата за енергийна ефективност, са одобрени 29. Очаква се останалите да бъдат санирани при втория етап на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 години от пуча срещу Горбачов
25 години от пуча срещу Горбачов
Възмущение от разтърсващите кадри на оцелели деца след бомбардировка в Алепо
Възмущение от разтърсващите кадри на оцелели деца след бомбардировка в Алепо