НОВИНИ

Строят нов саркофаг 30 години след Чернобилската ядрена катастрофа

Навършват се 30 години от Чернобилската ядрена катастрофа. Очаква се по повод тъжния юбилей да бъдат обявени нови мерки за обезопасяване на района.

bnt avatar logo
от БНТ
06:29, 26.04.2016
6025
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Съоръжението официално носи името "Нов обезопасителен изолатор" и се очаква до края на 2017 година да замени "саркофага" над четвърти реактор на авариралата централа.

Куполът с размери 120 метра височина и 280 метра ширина се очаква да издържи повече от век, без да пропусне нито един рад извън "Чернобил". Проектът е на стойност милиард и половина евро и по строежа на съоръжението, който се извършва във Франция, работят близо 3 хиляди души.

Винс Новак, директор ядрена сигурност, ЕБВР: Чернобил все още има значение, защото и до ден днешен това е най-мащабният ядрен инцидент в историята на човечеството. И да се надяваме, че ще си запази титлата. След аварията, в сградата остават повече от 200 тона уран и плутон и докато не завършим Новия обезопасителен изолатор, никой няма да е напълно в безопасност.


В забранената за достъп зона в Припят все още живеят стотина души, повечето от които се връщат малко след катастрофата въпреки радиацията и несъгласието на украинските власти. По информация на отговорник за централата, общо 158 "самосели", както ги наричат, живеят в зоната. Те обитават малки самоделни къщи, често направени от дърво и се изхранват основно с провизии, които им донасят служителите на централата и посетители.

Тези "самосели" така и не приемат принудителното изселване. Над хиляда от тях се настаняват обратно след катастрофата, въпреки че е силно замърсена и забранена за хора. В крайна сметка властите приемат идеята. През 1999 година в забранената зона се ражда малката Мария - първото бебе, дошло на бял свят след 1986-та в "мъртвия" град. Тъй като е с анемия, семейството й я отвежда от Чернобил година по-късно.

Винс Новак, директор ядрена сигурност, ЕБВР: Мисля, че това е идеален момент да обърнем поглед към работата на международната общност в областта на ядрената сигурност през последните 20 години. Като цяло нивото на безопасност в региона е доста покачено и за това са работили неуморно много хора от различни страни през годините.

Чернобилската авария възниква на 26 април 1986 година. Тя и инцидентът в АЕЦ Фукушима от 2011 година са единствените 2 събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Аварията в украинската централа предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а над 200 000 души са евакуирани от родните си места. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на ядрената енергетика в световен мащаб.

Снимки: БТА

;

Още миналата седмица Европейската банка за възстановяване и развитие съедини двете части на специален купол, по чийто строеж работят 26 страни. Когато бъде завършен, той ще бъде разположен над централата, за да предотврати разпространението на остатъчна радиация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жертви след експлозията в градския транспорт в Ереван
Две жертви след експлозията в градския транспорт в Ереван
На извънредно заседание ​парламентът гласува промените в Изборния кодекс
На извънредно заседание ​парламентът гласува промените в Изборния кодекс