НОВИНИ

30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение

30 милиона души в Европа са със слабо или напълно увредено зрение. Статистика за България обаче не съществува, защото у нас няма регистър на хората със заболявания на очите. В световния ден на зрението националния консултант по очни болести - с полезни съвети.

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
08:20, 13.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Виждате ли животно на тази картинка? Ако виждате панда, значи имате проблем със зрението. Или поне така твърди авторът на статия в интернет. Показваме я на националния ни консултант по очни болести.

проф. Ива Петкова, национален консултант по очни болести: Трябва да се доверяваме на тестовете при специалисти.

Всъщност голяма част от хората не осъзнават, че имат проблеми със зрението още от ранна детска възраст.

проф. Ива Петкова, национален консултант по очни болести Родителите трябва да знаят, че децата им, независимо, че очите им изглеждат наред, че те смятат, че виждат добре, те трябва да бъдат преглеждани от специалист.

След 3-годишна възраст. Само така проблемите могат да бъдат уловени достатъчно рано и лечението им да бъде възможно. И преди да посочим с пръст като виновник за лошото си зрение компютъра, професор Петкова напомня:

проф. Ива Петкова, национален консултант по очни болести: Не можем да върнем живота назад, не можем да се откажем от автомобилите, защото те замърсяват атмосферата, и да се върнем на коня и каруцата.
Работата с компютър представлява едно зрително напрежение също както и четенето.

Дали четете книга или се взирате в екрана, правилото е едно- 10 -15 минути почивка на всеки час. И не забравяйте профилактичните прегледи.

проф. Ива Петкова, национален консултант по очни болести: Това е нещо, което би трябвало да бъде задължение на здравната система, тоест на държавата. То не може да бъде оставено на инициативата на родителите, които бързат, гонят работа и т.н.

В световният ден на зрението напомняме: Не се доверявайте на съвети в сайтове за чудотворни отвари с годжи бери, алое вера и сода за хляб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница
Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница
Рияд отрича обвиненията за убийството на журналиста Джамал Хашоги
Рияд отрича обвиненията за убийството на журналиста Джамал Хашоги