С обичайно повишеното предпразнично пазаруване се увеличават и нарушенията и опитите за измами. Само за последния месец над 200 сигнала за некачествени стоки са получили инспекторите от Агенцията по храните. Едновременно с проверките за качеството на храните инспекторите следят и за изпълнението на новите правила на Евросъюза за етикетирането на храните.
Новите правила на ЕС за етикетите на храните изискват няколко неща:
1. Надписите върху тях да са по-едри букви
2. Да има пълна информация за произхода на стоката, например от коя ферма идва месото
3. С по-различен шрифт да са отбелязани алергените. В тази група са включени соя, ядки, глутен, лактоза и т.н.
Инспекторите проверяват ресторанти, цехове за приготвяне на храни и магазини в цялата страна. Днес специално наш екип беше в цех за приготвяне на сандвичи в столичния квартал "Младост". Проверката продължи повече от час, но съществени нарушения не бяха открити.
За една седмица агенцията е направила над 800 проверкивъв връзка с новите етикети. Оказва се, че все още има обекти - особено малки магазинчета и ресторанти, които не знаят, че има такъв регламент - съобщи директорът й Пламен Моллов:
Ще има период от 2 месеца, в който инспекторите ще правят само предписания и едва след това ще започне налагането на санкции, които ще стигат до 3000 лева.
Преди коледните празници мнозина се презапасяват с храна, включително и такава, която в суров вид лесно се разваля. Това може да им изиграе лоша шега, защото хладилникът се оказва задръстен с продукти, които не могат да се изядат в рамките на срока на годност.
Според ветеринарните инспектори суровото телешко и свинско месо могат да се съхраняват в хладилник най-много 3-4 дни. Каймата и суровата наденица може да се държат в него не повече от два дена.
Пламен Моллов - директор на БАБХ: Сурово месо не е добре да се държи охладено. Или ако това стане - да е до 2-3 дни. Като цяло то трябва да се държи замразено, за да е сигурно, че няма да протекат нежелани процеси, които променят състава му.
Практиката сочи, че много семейства предпочитат да си купят месо доста преди празниците, когато и цените са по-ниски и да го замразят във фризера. Оказва се обаче, че и начинът, по който размразяваме месото също е много важен, за да се съхранят вкусовите му качества.
Мариета Михова - технолог в хранителна фирма: Много е важно месото да се размразява на стайна температура. Не бива да се използва гореща вода или микровълнови фурни за бързо размразяване.
Пламен Моллов- директор на БАБХ: Сега по празниците основната грешка е смесването на различни продукти в домашния хладилник и неизолирането им един от друг. Особено месните продукти трябва да се изолират с фолио, месото е изложено на външното влияние и може да се развие микрофлора върху него, която да зарази и други продукти.
Най-добре е по празниците да не купуваме продукти в големи количества. Много от магазините работят денонощно, препълнени са със стока, а и презапасяването се оказва отживелица.
Зоя- От Агенцията по храните, където ежедневно правят проверки отрекоха информацията, че търговците ще се опитат да ни продават старо месо.
Специалистите предупреждават обаче, че най-опасно си остава купуването на храни от животински произход на импровизирани сергии от хора, които нямат разрешение да продават. Има цял списък с болести, които преминават от животните към хората. Например, ако кравата е болна от туберкулоза, заразата може да премине в човек, в случай че пие несварено мляко. Месо от дива свиня може да крие зараза с трихинелоза. Затова трябва да се изследва преди консумация.
Съветите към потребителите - не се хващайте на евтини промоции, не залагайте на евтиното. Следете срока на годност.
Българската агенция по безопасност на храните - 0700 122 99.