Обредни хлябове подредиха хлебопороизводтелите в двора на Етнографската къща в Добрич.
Обредни хлябове подредиха хлебопороизводтелите в двора на Етнографската къща в Добрич. За поредна година в музея оживяват обичаите за празника, като всеки посетител може да се залюлее на гергьовската люлка и да се претегли на автетичен столетен кантар.
За здраве и берекет на празничната трапеза задължително трябва да има и обреден хляб. Затова и стопанките в миналото са спазвали строго традацията за замесването им.
- За тях стопанката отделя най-хубавато брашно, което пресява през три сита, - разказва ентографката Лена Кирилова. - Задължително облича празничната си носия и Гергьовските хлябове се замесват с мълчана цветна вода, в която има поставени билки, цветя и зеленина за драве и късмет на цялото семейство.
След като е готово тестото зъдлжително се покрива с пъстра женска риза, за да се родят много женски агънца. И макар че днес тези традации вече са в миналато, хлебарите продължават на правят обрадните краваи с много любов.
- Направено е с много любов, направено е с мотиви Гергьовденски, с ограждения, които представляват кошарите, вътре самите парченца от тесто са овцете, козите, и въобще направено е най-вече с любов, - обяснява Тошко Няголов, председател на браншовата органация на хлебарите в Добричко.
През целя ден вратите на Етнографската къща ще бъдат отворени, за да може всеки , който желае да се полюлее на люлката и да се претегли за здраве на стария кантар.