НОВИНИ

Трайчо Трайков: Време е гърците да вземат поука от нас

Гръцката политическа класа е намерила сили и воля да набележи, да се ангажира с конкретните стъпки. Сега голямо предизвикателство пред колегите е да убедят и народа в това.

трайчо трайков време гърците вземат поука нас
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:57, 01.07.2011
Чете се за: 08:54 мин.
У нас
Гръцката политическа класа е намерила сили и воля да набележи, да се ангажира с конкретните стъпки. Сега голямо предизвикателство пред колегите е да убедят и народа в това. Това каза в студиото на "Панорама" министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков. Рецептата за справяне с положението е ясна - повече данъци, ограничаване на разходите и приватизация, няма друг вълшебен начин, каза той и добави: "Време е гърците да вземат поука от нас."

Какво каза още министър Трайков за туристическите реклами и състоянието на отрасъла, за актуалните въпроси около енергийните проекти и добиването на шистов газ вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. От какво се боите като гледате това?

Трайчо Трайков:
Аз бих искал да започна с окуражаващото, а то е друга новина от малко по-рано днес, че гръцката политическа класа е намерила сили и воля, осъзнавайки горчивото лекарство, което трябва да се изпълни, да набележи и да се ангажира с конкретни стъпки да направи това... Сега голямото предизвикателство пред колегите е да убедят и народа си в това. И тук аз не бих искал да им давам съвети. Мога да кажа единствено от позицията на българин, който е преживял последните 20 години от живота си в България и сме видели, че... всичко това, което предстои на Гърция, дори и по-лошо, много по-лошо, ние вече сме го изживели, и то за много по-малки дългове. Така че общо взето рецептата е ясна - повече данъци, по-малко разходи, приватизация. Няма друг вълшебен начин.

Водещ:
Това са и уроците за България. Обаче има ли опасности за България?

Тр. Трайков:
Опасностите не са непосредствени. При всички положения обаче ние искаме един близък наш съсед, с който имаме изключително интензивен икономически обмен, да бъде стабилен. Миналата година икономическият ни стокообмен нараства отново спрямо по-миналата с 10 процента. Той е близо 2.5 милиарда евро, от които 1.4 милиарда е нашият износ. Така че ние имаме изцяло интерес в Гърция нещата да се развиват предвидимо и управляемо.

Водещ:
А някаква поука взехте ли си от цялата работа?

Тр. Трайков:
Не искам да прозвучи нескромно, но е време гърците да вземат поука от нас.

Водещ:
Така ли е, г-н Мурутис? Кратка реплика.

Христос Мурутис:
Така е, така е. Аз го казах и в други телевизии, когато излязох, и в моите статии в "Капитал" го писах точно, че от България и от последните 20 години на България само може да учим ние, гърците. И мисля, че можехме да научим много по-рано този урок, който мина България, и да не влезем с тези проблеми, които имаме сега.

Водещ:
По-подробно ще говорим за това по-късно. Ако обаче България е добре и е стабилна, кой по света го знае? Ето, сега вие идвате от Черна гора и сигурно сте видели как те си рекламират туризма. Слизате от самолета и какво виждате? Филип Киркоров започва кампания срещу българското Черноморие, защото му миришело там, където си е купил апартамент. Как държавата стои зад това да се изгради добър образ на българския туризъм?

Тр. Трайков:
През тази година за реклама и въобще за промотиране на дейности, свързани с българския туризъм, са заделени безпрецедентно много средства, около 8 милиона лева от държавния бюджет и 10 милиона по оперативна програма "Регионално развитие". Знаете, вече бяха проведени няколко пакета, няколко рекламни кампании в медиите в чужбина, нашите основни целеви пазари. Мониторингът показва, че всъщност те надхвърлят заложените цели от гледна точка на това до каква по обем аудитория са достигнали, в потвърждение на което виждаме и едни доста добри резултати в броя на туристите през тази година.

Водещ:
Вие смятате ли, че в момента започва кампания срещу българския туризъм от това, което... репликите на Киркоров пред руските медии?

Тр. Трайков:
Не съм запознат с предисторията, конкретните факти и подробности по този спор. Очевидно такива неща се случват. Трябва да внимават не само чужденците, а и българите, когато купуват каквото и да било, за голяма сума, където и да било, включително и в България. Не мисля, че това е случай, от който може да се правят генерални изводи. Но неприятното е, че това са популярни лица, а в туризма доста често се случва такива факти да се използват от конкуренцията.

Водещ:
Вие видяхте ли как в Черна гора, Хърватия, на други места, в Македония дори, държавата стои здраво, здраво зад марката и рекламира своите постижения? А кой знае, че България е стабилна и препатила, г-н Трайков, кой знае, кой го отчита това?

Тр. Трайков:
Достатъчно много хора според мен. И държавата по всички възможни начини стои зад марката България в различните й измерения - България като туристическа дестинация, България като инвестиционна дестинация, България като страна, която изпълнява международните си ангажименти, България като страна, която предлага разумни политики.

Водещ:
Добре, да не излезе, че подаръкът за туризма са взетите от планината земи в Банско? Това да не излезе... Случаят с концесията там имам предвид. Да не излезе, че това е, което държавата прави за туризма?

Тр. Трайков:
Аз току-що казах какво прави държавата за туризма. Конкретният случай е... Разбира се, никога не бих подкрепил, нито някой от колегите, извършване на нещо, което е незаконно. Законите са еднакви и важат за всички. Разговорът, дебатът... всъщност дебат нямаше. Разговорът по този въпрос в Министерския съвет беше буквално пет минути. Министър Караджова каза, че има разлики в текстовата и в графичната част на концесионния договор, каза, че няма начин това да се поправи, защото законът не го позволява, каза, че има начин, ако нещата се урегулират законово, държавата да получава повече приходи, сподели какви са алтернативите и там разговорът свърши, защото премиерът поиска от нея на следващия етап да предложи конкретно решение. И аз заминах на следващия ден и не мога напълно да си обясня по какъв начин темата ескалира дотолкова, че да запали такива емоции и от едната, и от другата страна. Сега всъщност, ако гледате отстрани, а аз някак си малко гледам отстрани поради тези два дни, в които ме нямаше, изглежда, ч e министър Караджова еднакво е оскърбила и едната, и другата страна. Екоорганизациите искат оставката й, защото се готви да направи подарък, а община Банско и концесионерът - защото по някакъв начин несправедливо ги е обвинила. Когато се получава такава обстановка, очевидно нещо не е както трябва и трябва да се изясни. Аз от своя страна като министър на туризма възнамерявам да инициирам дискусия, свързана изцяло с устройството на зимния туризъм и по-специално на ски туризма, защото той в момента е много слабо регулиран в българските закони. И законите, които не са конкретни, а са по-периферни за този конкретен вид туризъм и спорт, дават възможности за попадането в такива изключително неприятни ситуации на неяснота. За какво точно става дума и какво се иска от правителството, очакваме да разберем от подробния доклад на министър Караджова.

Водещ:
Добре, ще видим какво се иска. Обаче сега ще сменим темата, защото вие, освен за туризма и за икономиката, отговаряте за енергетиката.

Водещ:
Министър Трайков, България готви ли се за края на петрола?

Тр. Трайков:
Не си спомням кой беше казал, че той щял да се стреми към безсмъртие чрез вечен живот. Аз обаче споделям мнението на г-н Сантуш за това, че човечеството не е заплашено от това да остане без енергия. Абсолютно съм убеден в това. И сега виждаме колко много технологии са перспективни и как винаги, когато има нужда от нова енергийна технология, тя се появява. Но нещо повече, дори ако вземете само фосилните горива, в частност петрола, през... в началото на 40-те години на миналия век, когато нацистка Германия напада Съветския съюз, нефтът, добиван в Каспийския регион, в Азербайджан, е представлявал около 70 процента от целия световен добив и около 50 процента от проучените запаси. След това постоянно, аз поне откакто мога да си спомня, като малък съм се интересувал от въпроса за това за колко време още има петрол, постоянно има за още между 50 и 70 години. Не станаха между 30 и 50 по някаква причина. А това е така, защото постоянно се откриват нови находища, постоянно се подобряват технологиите, постоянно се инвeстира, когато е необходимо. Дори и само фосилните горива едва ли са въпрос, който е проблем за следващите поколения.

Водещ:
Сега, за нас има обаче проблем. И понеже става въпрос за енергийните проекти с руско участие, да ви задам директно въпроса, най-обобщаващо, те във фризера ли са до изборите?

Тр. Трайков:
Прав сте, че е обобщаващо, бих казал прекалено даже, защото...

Водещ:
Те са различни, разбира се...

Тр. Трайков:
От тези, които казвате, аз не виждам нито един, който е наистина във фризера и по който да не се работи. Но ако вземем "Белене" и "Южен поток", които са при мен, защото, знаете, Бургас-Александруполис...

Водещ:
Да.

Тр. Трайков:
... не е енергиен проект, съответно с него се занимава вицепремиерът Дянков, а аз се занимавам с "Белене" и с "Южен поток". По "Южен поток" работим по пътната карта, дори с малко изпреварваме, и имаме общо разбиране с руските колеги, че графикът там ще бъде спазен. В крайна сметка то и зависи от тях. За "Белене" темата...

Водещ:
Там има игра на развален телефон, за "Белене", като гледам. Кой получава писма, кой ги изпраща... не е много ясно.

Тр. Трайков:
Ами, знаете ли, след само две години като министър аз вече не се учудвам толкова много от стилистиката и тактиката в тези взаимоотношения. Това, което ме интересува, е, че нашият интерес адекватно е защитен. Ето, преди 10 минути беше подписано от НЕК и "Атомстройекспорт" 13-ото допълнение към споразумението от 2006 г., което достатъчно ясно и в съгласие от двете страни казва, че следващите три месеца страните си дават, за да проучат допълнителните въпроси, които трябва да бъдат изяснени и от двете страни...

Водещ:
Тъкмо до изборите. Три месеца...

Тр. Трайков:
... след малко ще коментирам и този въпрос... и от двете страни, че ще се създаде група за... финансова група, група за финансиране, в която ще участват и контракторът, т.е. "Атомстройекспорт", и НЕК, за да бъдат изяснени вече ангажирано, а не, нали, не по дописки в руската преса, при какви условия се предлага руското финансиране, като при това не е изключено да преговаряме и по ИДС договора. А за това дали е точно преди изборите... искам да ви кажа, че имаше вариант да го направим и за четири месеца, не за три, и тогава четирите месеца щяха да изтекат точно след изборите. Ние решихме да не е така, за да не бъдем обвинени именно в това, че следващата дата, на която ще се говори по този въпрос, е след изборите. Ние нямаме нищо против темата отново да бъде на публичното внимание точно преди изборите. По-открита политика от това, здраве му кажете.

Водещ:
Обаче да не отидем в някакъв по-голям проблем в стремежа да се избавим от руското влияние. Вие 100 процента ли сте сигурен тук пред нас, че този шистов газ, за който се говори, е абсолютно безвреден, добивът на шистов газ е абсолютно безвреден?

Тр. Трайков:
Опасностите дебнат отвсякъде, г-н Василев, така е в живота. Винаги е въпрос на сравнение и на алтернативи. Шистовият газ, добивът, ако и когато се случи, ще се случи само след изрично и изчерпателно отговаряне на всички необходими екологични или други изисквания. Няма как това да не се случи. Има закон и той се спазва до буквата. Да не говорим обаче, че технологиите за добив на шистов газ вече са толкова развити, че на практика се елиминират опасностите, които съществуваха в началото. Вече при сондажите всичко се бетонира, така, опакова се в бетон, така че нищо да не може да премине в пластовете. Отделно водоносните пластове обикновено са на километри над дълбочината, където се добива самият газ. Но последните технологии, които ще изискваме да се прилагат и при нас... защото това е предимството да се включиш малко по-късно - купуваш си вече една много по-съвършена технология. Искаме това да се случи, не крия. За нас това е много добър начин да използваме богатствата си, да печелим от тях и да имаме свободат a за икономическите си, ако щете, и политически решения.

Водещ:
Успокоихте ли се, г-н Миков?

Михаил Миков:
То е важно гражданите да разберат, че тази технология е един риск за околната среда. Мисля, че министърът също не го отрича. Всякакви приказки за бетониране, за съвременни технологии... Защо ще се бетонира, като не е опасно? И практиката в света го показва. И начинът, по който се случи, така, упоритостта на правителството... Сега, сигурно и за Банско, за пистите, е имало закон, виждате, променя се законът, екологичните изисквания се променят, утре за шистовия газ така... В края на краищата хората ще преценят. Но е абсурдно да се допуска тази технология в България, без да са направени ясните преценки, включително и на алтернативите.

Водещ:
Е, той нали това каза, той нали това каза.

М. Миков:
Ама самото проучване... то е опасно също, то създава рискове също.

Водещ:
Кое проучване?

М. Миков:
И в света е доказано. В света е доказано, в Англия, в Щатите.

Водещ:
Реплика, г-н Трайков.

Тр. Трайков:
Веднага ще кажа, че нищо такова не е доказано. Да, ще бъдем упорити и ще бъдем настоятелни. Достатъчно много правителства са били упорити и настоятелни в обратната посока, да ни завържат към някой. Все пак, за да има баланс в природата, трябва да има нещо и в другата посока.

М. Миков:
Ами, изтровете народа тогава, за да не се завързвате към някой...

Водещ:
Г-н Мурутис, вие какво искате да кажете?

Хр. Мурутис:
Искам да кажа...

Тр. Трайков:
Извинявайте, г-н Мурутис...

Хр. Мурутис:
Да.

Тр. Трайков:
Освен това, г-н Миков... Ами, може би тази технология е била опасна. Ами, няма безопасни технологии, г-н Миков. Ако не беше построено Народното събрание на площад "Народно събрание", там щеше да има гора сигурно.

М. Миков:
Сега, аз не искам тези общи приказки по някакъв начин...

Тр. Трайков:
Ама не, вашите приказки са общи, а моите са съвсем конкретни.

М. Миков:
Значи, затварят се проекти конкретни. Заминаха си немските инвеститори от "Белене" преди година и половина, сега търсят...

Тр. Трайков:
А това как е свързано с шистовия газ...

М. Миков:
Изчакайте малко.

Тр. Трайков:
... никой не може да разбере.

М. Миков:
Три проекта ги блокираш, проекти, които бяха готови. АЕЦ "Белене" с 49 процента немско финансиране... немците си тръгнаха по тяхното правителство. По "Южен поток" знаем какво се случва. Виждате сега и този номер с АЕЦ "Белене" - още три месеца, още три месеца, още три месеца. Ще бъдем ли живи да чуем кога са подписали? Днес руснаците...

Водещ:
До изборите ще доживеем.

М. Миков:
Добре де, изборите. С едни избори не се свършва светът. Днес руснаците казват - обидно е отношението на България, някакъв такъв нюанс прозвуча от шефа на руската фирма, която е ангажирана в ...

Водещ:
Бургас-Александруполис.

М. Миков:
... Бургас-Александруполис, да. Много рязка оценка, много рязка оценка. И на всичкото отгоре сега някакви приказки за шистовия газ.

Водещ:
Г-н Мурутис, вие какво искате да кажете?

Хр. Мурутис:
Искам да кажа, че всяка държава мечтае да намери газ или нафта. И много държави завиждат на България, че е на това положение сега. И аз чета например какво пишат в Гърция... и хората, не само журналисти. И прочетох много внимателно за шел газ, както е на английски, защото не я знам българската дума, в Минеаполис... технологията е американо-канадска само и е много напред, в Минеаполис, в щата Минеаполис, всеки апартамент, всяка къща има директна връзка, мисля, че фирмата е... имат хиляди хора, които вече са потребители на шел газ без никаква опасност.

Водещ:
Добре, дайте да спрем, все пак това е въпрос на бъдещето, да спрем дотук с тази работа. И един последен въпрос да задам на г-н Трайков засега, защото тук, в това предаване, няма последна дума. Понеже минаха три месеца от времето, в което вие бяхте централен герой в новините, вие сега усещате ли доверието на премиера в себе си за всичко, което правите и казвате?

Тр. Трайков:
Аз все пак смятам, че съм преди всичко един добросъвестен министър. И това се опитвам да правя. Нямам желание да съм централен герой.

Водещ:
Не ми отговорихте на въпроса. Усещате ли доверието на премиера?

Тр. Трайков:
Е, щом съм министър, очевидно имам доверието на премиера.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Арестуваха мъж, нападнал с обиди и удари полицаи в Русе
Арестуваха мъж, нападнал с обиди и удари полицаи в Русе
15:11, 29.08.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Почина момчето, което пострада при инцидент с тротинетка в Плевен
Почина момчето, което пострада при инцидент с тротинетка в Плевен
14:53, 29.08.2024
Чете се за: 01:25 мин.
От 2 септември ЦИК ще приема документите на партиите и коалициите за вота
От 2 септември ЦИК ще приема документите на партиите и коалициите за вота
13:58, 29.08.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Прокуратурата се самосезира за енергийните прахчета
Прокуратурата се самосезира за енергийните прахчета
13:35, 29.08.2024
Чете се за: 01:12 мин.
В очакване на захлаждането
В очакване на захлаждането
13:19, 29.08.2024
Чете се за: 01:47 мин.
РЗИ започва спешни проверки по обекти, предлагащи енергиен прах
РЗИ започва спешни проверки по обекти, предлагащи енергиен прах
13:17, 29.08.2024
Чете се за: 01:40 мин.
До 37 градуса през септември, в най-студените дни градусите ще падат до 7 градуса
До 37 градуса през септември, в най-студените дни градусите ще падат до 7 градуса
13:12, 29.08.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Експерт: Енергийните прахчета могат да предизвикат зависимост
Експерт: Енергийните прахчета могат да предизвикат зависимост
12:23, 29.08.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Борисов за надпреварата за еврокомисар: Нормално е победителят да е с предимство
Борисов за надпреварата за еврокомисар: Нормално е победителят да е с предимство
12:12, 29.08.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Рила гори седми ден, огънят е засегнал площ от 60 декара
Рила гори седми ден, огънят е засегнал площ от 60 декара
12:12, 29.08.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Пламна къща в центъра на Благоевград, има пострадал
Пламна къща в центъра на Благоевград, има пострадал
12:04, 29.08.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Двама души са починали от западнонилска треска в София
Двама души са починали от западнонилска треска в София
11:53, 29.08.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Жозе Родригес Душ Сантос в Панорама
Жозе Родригес Душ Сантос в "Панорама"