НОВИНИ

Павлин Димитров: Полицаите, които изхвърлиха пагоните си, да напуснат системата

Полицаите, които изхвърлиха пагоните си на протеста вчера, да напуснат системата, призова в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” генералният комисар Павлин Димитров. Явно тези служители не са готови да работят в МВР и нямат мотивация за това. Той се разграничи от действията на полицаите вчера. Според  Димитров най-важна е оценката на обществото, защото системата е длъжник към сигурността на хората.

павлин димитров полицаите изхвърлиха пагоните напуснат системата
bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 16.03.2009
Чете се за: 10:46 мин.
У нас

Полицаите, които изхвърлиха пагоните си на протеста вчера, да напуснат системата, призова в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” генералният комисар Павлин Димитров. Явно тези служители не са готови да работят в МВР и нямат мотивация за това. Той се разграничи от действията на полицаите вчера. Според Димитров най-важна е оценката на обществото, защото системата е длъжник към сигурността на хората.

Той заяви, че държи да работи в екипа на министъра и да поставя проблемите на служителите. Българската полиция е създавана във времето и нейните структури и щат са съобразени с потребностите на страната. Има 35 хил. служители с полицейски правомощия. Това, което през последните години не се прави, според Димитров, е да се подобри присъствието на униформените на улицата и на оперативния състав на обслужваната територия.

------------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Марин Маринов: Няколко хиляди служители на реда излязоха вчера по улиците на София. Излязоха, според организаторите, на културно-масово мероприятие, всъщност на протестно шествие. Културно-масово предприятие, публична тайна е, че така беше наречено, за да се избегнат изискванията на Закона за МВР. Между пет хиляди и десет хиляди, според различни данни, но може би не чак толкова важен е броят на участниците в тази проява, отколкото самият характер на това, което те направиха, ковчега, който носеха с надпис МВР и хвърлянето в него на пагони, отличителни знаци, кокарди. Всичко това на фона на данните за очакван взрив на престъпност в определени направления, предизвикани от икономическата криза, на фона на ужасяващите данни за младежка и детска престъпност, на ежедневните сводки за загинали по пътищата, на фона на футболното хулиганство, което постоянно присъства като тема. Все теми, по които ще разговаряме с Павлин Димитров, генерален комисар на МВР, който е в нашето студио. Добро утро, комисар Димитров. Направо към най-болезнения, най-тежкия въпрос, поне според мен тема – мъртво ли е МВР, умря ли МВР?

Павлин Димитров: Най-голямата тема за МВР. Бих казал, че това не е прецедент, но това е нещо, което за първи път се случва. Не, МВР няма как да е мъртво. И единственото нещо, с което бих започнал, аз се разграничавам от действията на колегите във вчерашния ден. Не мога да възприема този подход. Не знам кой им е предложил сценария, но част от мероприятието, носейки ковчег, погребвайки МВР, мисля, че не е морално, не е и професионално. Предварително ще кажа моята позиция. Колегите, които изхвърлиха пагоните, те не бяха милиционерски пагони, това бяха пагони на служители на МВР след промените в България.

Водещ: Да, вижда се на всички снимки.

Павлин Димитров: Явно не са готови и нямат мотивацията да служат в МВР. Към тази категория служители, просто ги призовавам – нека да бъдат добри да ни освободят, да напуснат системата.

Водещ: Те нямат място в системата, така ли да ви разбирам?

Павлин Димитров: Разбира се, това е моята крайна позиция и аз ще я защитавам докрай. В същото време, все пак и вие медиите наблюдавахте, видяхте, цялото общество, една извадка от около 6000 служители, значи една десета от личния състав на министерството говори за проблемите в МВР. Аз съм улеснен от факта, че министър-председателя във вчерашния ден ясно заяви позицията на правителството – правителството не е в състояние да удовлетвори тези искания на полицейските служители. При тази фактическа обстановка единственото, което аз като професионален ръководител мога да искам е да призова полицейския състав, всички служители и особено тези, които са подчинени на главния комисар, това са главните дирекции, областните дирекции на МВР, да преосмислят действително средата, в която живеем всички, цялото българско население. Да, аз съм съгласен, проблемите трябва да се познават, проблемите трябва да се казват, проблемите трябва да се решават, но трябва да надделее разумът и професионалната етика и морал. Защото винаги съм казвал, за мен най-важната оценка в нашата работа е не оценката на политиците, за мен най-важната оценка на нашата работа е оценката на хората на улицата.

Водещ: Какво е вашето обяснение, не се ли разбира това от служителите на МВР, невъзможността да се вдигнат с 50% заплатите...

Павлин Димитров: Имаме си проблеми и в политическото, и в професионалното ръководство. За мен един от големите проблеми е липсата на вътрешната комуникация. Тоест хората не знаят защо се прави тази реформа, защо се прави оптимизация, защо се прави тази категоризация на структурата и основните структури на министерството. Мисля, че това е един проблем, който, за съжаление, ни съпътства в последните години. Явно, че всеки един служител на МВР трябва да знае защо се прави тази промяна, какво се преследва и каква е времевата рамка. Това е проблем преодолим. Разбира се, проблем, към който ангажимент трябва да има цялото, професионалното и политическо, ръководство на министерството, но в същото време хората, служителите на министъра трябва да знаят какви са възможностите на държавата. има възможни, има и невъзможни неща. Аз сигурно ставам банален, но за мен най-важното, което се случи в министерството последните няколко месеца, че започна един разумен, един според мен за първи път, може би, диалог между работодател и синдикати. Това е бих казал, един положителен знак. И във времето този диалог трябва да се развива. Явно е, че най-вероятно трябва да има стратегия, трябва да има една утвърдена програма за всичко, което трябва да се направи в МВР в рамките на три до пет години. Това да е публично известно, хората да знаят ангажимента на държавата, но да знаем и собствените си ангажименти. Защото аз няма да навлизам в сферата на политиката. Като професионален ръководител мен най-много ме вълнува оценката на обществото, на гражданите.

Водещ: Тя не е еднозначна, знаете, оценката на обществото по отношение на полицейския труд, на начина, по който си изпълняват задълженията полицаите. Правили сме анкети по този повод, исканията на полицаите не се тълкуват еднозначно от гражданите.

Павлин Димитров: Така е, така е. Познавам практиките и настроенията в някои европейски страни, включително и в страни от Югоизточна Европа, колеги, с които постоянно комуникираме. Различни са нагласите на обществото, но все пак аз ежедневно наблюдавам полицейската статистика, тенденцията, това, което се е случва в България и мисля, че ние сме длъжници и то сериозни длъжници към сигурността на хората. Зачестиха, за съжаление, въоръжените грабежи, грабежите на улицата, има една несигурност в обществото. А това трябва да се осъзнае не само от мен като професионален ръководител, а от цялото ръководство на министерството, особено на полицаите, полицаите, които ежедневно присъстват и ежедневно имат отношение към тази проблеми. Така че моята позиция е много деликатна, моята позиция е деликатна от гледна точка на това, че аз държа да работя в екипа на министъра, така съм възпитан и така съм устроен. Ако има нещо, което не ме удовлетворява, аз винаги съм го споделял. Но в същото време и ще защитавам, разбира се, интересите на полицейските служители, това е мое задължение. Но винаги на първо място поставям професионализма, отношението към ежедневната работа, защото лично моето мнение като гражданин, като служител с дългогодишен опит в това ведомство, смятам, че ние все още не заслужаваме, не сме извоювали това доверие, което е необходимо.

Водещ: Има ли нужда България от 63 000 служители на МВР? Има едни данни, цитирани в днешната преса за броя на полицейските служители на глава на населението. В България на сто хиляди души се падат 615 полицая. След нас са Испания – 552. и надолу вървят Македония, Португалия, Турция, Чехия, Франция, Белгия, няма да изреждам всички. Финландия най-малък брой полицаи – 158, но пък там броят на престъпленията е най-малък. Има ли нужда България от толкова полицаи?

Павлин Димитров: С тази информация аз съм запознат. Знаете ли, има една тенденция южните страни – България, Гърция, Франция, Испания, Италия, явно темпераментът на хората е по-особен и в крайна сметка е и въпрос на дисциплина, и на, бих казал, ценностна система в обществото, съотношението на полицейски състав спрямо населението е по-голям. Разбира се, северните страни, на всички е ясно, че там има традиция, има едно друго отношение към спазване на правните норми. Може би това е водещата причина. В същото време моето мнение е, че българската полиция е създадена във времето и нейната структура и щат е съобразяван с потребностите. Не бих казал, че това се е случило хаотично, не бих казал, че е проява на несериозно отношение, когато е формирана структурата на министерството, но така или иначе ние разполагаме с 35 000 служители с полицейски правомощия. Другата цифра мен не ме интересува. Другата цифра е общият числен състав на министерството, но министърът многократно обявяваше тази цифра. Но така или иначе финансово осигуреният щат в министерството е 55 000 служители, от които 35 000 са служители с полицейски правомощия, останалата част до 42 000 са служителите на пожарна безопасност и спасяване. Това е съотношението. Всеки може да направи сметка колко полицейски служители се падат на сто хиляди население. Но има и нещо друго. става дума за няколко категории служители с полицейски правомощия. Такива, които се занимават с чисто оперативно-издирвателна работа, такива, които са униформени, видими и присъстват на улицата. За мен най-важното, което не успяваме последните години, постоянно говорим, издаваме различни административни актове, контролираме този процес, е да подобрим присъствието не само на униформената, а и на оперативния състав на територията на кварталите, на обслужваната територия. Не познаваме кварталите, не познаваме проблемите, а там е контингентът, там се извършват престъпленията. Аз винаги съм твърдял, че модерният подход е работа от контингента към престъплението. Крайно време е българските полицаи, ние всички да осъзнаем и да разберем, че от факта към извършителя не само, че не е модерно, тази дума може би не е и подходяща, но не води до ефективност в нашата полицейска работа.

Водещ: Но по-тясно въпросът ми е, ако се оптимизира съставът, даде се възможност за оптимизиране на състава с цел намиране на някакъв вътрешен ресурс, вътрешен резерв за допълнително мотивиране на служителите в МВР.

Павлин Димитров: Вътрешен резерв, да, това е една от целите на така наречената реформа в МВР. А това оптимизиране, вие виждате, че е болезнено за част от служителите, още повече, че категоризацията в областните дирекции предстои, просто трябва да се случи в близките дни. Най-вероятно ще има и редуциране на полицейски състав и на състав от администрацията, защото във времето несправедливо и непропорционално са утвърждавани структурни областни дирекции, тоест има областни дирекции, в които численият състав е недостатъчен, има областни дирекции, в които численият състав не отговаря на потребностите на съответната територия. И явно е, че ще се стигне до съкращаване на щатове, за съжаление, не само на незает щат, а и на хора, които изпълняват функции в момента. това създава допълнително напрежение, аз го разбирам. В същото време вие чухте вчера г-н Спасов, председателя на вътрешната комисия, каза – няма проблеми, решете проблема, съкратете една трета от състава на министерството, заплатите ще се увеличат с 50%.

Водещ: Изход ли е това?

Павлин Димитров: Аз не бих възприел такъв подход в никакъв случай. Една трета от състава на министерството това са 16 000 служители, не виждам как ще се решат проблемите. Защото, няма да скрия, българското общество трябва да знае, че нашите служители, особено полицейските, са прекомерно натоварени, прекомерно са натоварени. Има и други, освен обективните причини, съществуващи вътре в МВР. Продължавам да твърдя, че пречка за нашата ефективност е крайно формализираният наказателен процес, проблеми, които ни съпътстват ежедневно в досъдебното производство. Така че комплексни са мерките, които би следвало да се вземат, защото удовлетвореността от една служба, от една професия не би могла да се реши само във ведомството МВР. Трябва да се облекчи трудът, процедурите от установяване на извършителя до репресията на държавата. може би това е част от мерките, които обществото, държавата трябва да приеме. Защото мотивацията в крайна сметка се постига не само с добро възнаграждение, да, това е необходимо, не само с добра материална база, и тя е необходима, но и с крайния резултат. Имаме млади полицейски служители по на няколко години, които не са чули за присъда по случаи, по които са работили.

Водещ: Ниска разкриваемост, вие казвате...

Павлин Димитров: Тя, разкриваемостта, е ниска, но нисък е и процентът на осъдените лица. Тоест явно е, че ние работим прекрасно с прокуратурата, но аз пак казвам – финалът, финалът на полицейския труд е в съдебната зала.

Водещ: В процентно съотношение как върви разкриваемостта? Казвате, че спада.

Павлин Димитров: Имаме определен спад. Имаме определен спад, с осем пункта е спадът в сравнение с 2007-а разкриваемостта през 2008 година. Но няма да скрия и това обстоятелство...

Водещ: Защо?

Павлин Димитров: ... и това е видно от полицейската статистика, че има осезаем спад в ранните, реално разкритите престъпления. Защото процентите са една величана, която може да се ползва и в едната, и в другата посока. Най-вероятно е част от демотивацията, но лично моето мнение е, че полицейският състав като че ли не осъзнава отговорността, която поема. Ние всички трябва да знаем, че не е важен процентът, важно е колко престъпления сме доказали, колко престъпления са приключили в условията на досъдебно производство, спрямо колко лица са повдигнати обвинения за доказани престъпления от общ характер. В тази връзка в най-скоро време ще променим и нашата инструкция за работа с така наречения заявителски материал, ще променим и методологията на отчетност. Тоест ще дадем приоритет и положителна оценка ще получи този служител, който е разкрил повече престъпления в условията на досъдебно производство.

Водещ: Ще се отразили на ..., финансово изражение ще има ли?

Павлин Димитров: Да, да. Вие знаете, че в МВР има една система за стимулиране по изпълнение на планирани и договорени цели. Според мен на този етап средствата не са достатъчни, но явно, че и в това отношение трябва да се работи. Това е един допълнителен бонус, с който ще бъдат оценявани и стимулирани служителите с добри резултати. Такъв е подходът навсякъде в Европа.

Водещ: Да. И преди малко казахте, че са много натоварени служителите в МВР. Предполагам, че никой няма да отрече този факт. Но в същото време е ясно, че те не са натоварени еднакво. Много зависи в какво районно управление работят, в какъв град работят, средата, в която са. Трябва ли са бъде диференцирано заплащането, трябва ли да се...

Павлин Димитров: Преди няколко дни аз споделих моето мнение. В началото като че ли изразявах несъгласие с тази позиция на министъра на вътрешните работи, независимо, че твърдя, че познавам проблемите и системата доста добре. Но като че ли това е един правилен подход, защото натовареността на колегите в столична полиция просто е прекомерна. На по-ниско ниво е натовареността в няколко тежки областни дирекции – Пловдив, Варна, Бургас. Но такава натовареност не съществува в по-голяма част от областните дирекции.

Водещ: Малки градове.

Павлин Димитров: Разбира се, че трябва да се оценява. Например в лондонската полиция, служителите в лондонската полиция получават с двеста паунда повече от всички полицейски служители в Англия. Това е едно отношение. А вие знаете, че в това отношение министърът, слава Богу, успя и даде такъв бос – между 12 и 17% столичните полицаи, оперативните служби, получиха допълнителни финансови стимули. Дознателите, тоест разследващите полицаи от столична полиция получиха по 200 лева допълнителен бонус върху основната заплата. Така постъпихме и с част от служителите в Пловдив, Бургас и Варна. За мен това е един правилен подход и не трябва... Има принципи, има принципи в правото – за равен труд – равна заплата. Така че има голяма разлика в натовареността.

Водещ: Нали си давате сметка обаче веднага какви страсти ще се развият и какви противоречия ще възникнат. Защото ясно е, че натовареността в Софи и произволно в Нова Загора да речем не е еднаква, обаче възниква въпросът с колко София е по-натоварена...

Павлин Димитров: Е, разбира се.

Водещ: ... дали с 2,3 или с 0,71, защото все пак става дума за пари.

Павлин Димитров: Разбира се, разбира се. това трябва да се оцени на база обективни критерии, които да се наблюдават системно, постоянно. В никакъв случай това не трябва да е една постоянна константна величина и с това да се приключи процесът, за да може да се регулират отношенията вътре в министерството. Пак казвам, всичко трябва да е прозрачно, хората да знаят защо се прави. Защото аз вчерашния ден цял ден съм бил в Столична дирекция. Бога ми, не по-малко от двайсет служители, началници, ръководен състав и оперативен състав изпълнявахме конкретни и професионални задачи. Столичните полицаи в голямата си част работят, оперативният състав работи по 16 – 18 часа на денонощие.

Водещ: Справедливо е да получават повече пари.

Павлин Димитров: Разбира се.

Водещ: Добре, ясно е, че икономическата криза ще промени криминогенната обстановка, ситуацията в страната. Наясно ли сте какво предстои да се случи, имате ли прогноза, план? И готови ли сте да противодействате.

Павлин Димитров: Аз ви благодаря за този въпрос, защото аз този въпрос ще го поставя официално на целия полицейски състав. В условията, в които живеем, напрежението, което така или иначе си стои в МВР и очакванията, прогнозите. Прогнозата е негативна. Такава е и в съседните страни. Вече има такива тенденции в Румъния, в страни от бившия лагер...

Водещ: Социалистически лагер.

Павлин Димитров: ... които така или иначе сме поставени при приблизително равни условия, тази тенденция съществува. Разбира се, че ние правим, правим ежедневна оценка и това трябва да се случи на национално ниво и на ниво областна дирекция на МВР. Но в крайна сметка ние допълнителен ресурс и състав няма от къде да вземем, така че трябва да оптимизираме организацията на работа.

Водещ: Какво означава това? Масирано присъствие на улицата, реорганизация на работата, нова структура.

Павлин Димитров: Вижте, аз вчера на една медия казах – нямаме на склад полицаи и служители, имаме толкова, колкото са в момента. този ресурс трябва да се използва, но да се използва по-ефективно и с оглед концентрацията на престъпност с оглед оценка и анализ на риска.

Водещ: Жандармерията да излезе на улицата...

Павлин Димитров: Точно така, жандармерията и всички служители с полицейски правомощия. Пожарникарите, колегите с имат свои специфични функции. Имаше години в недалечно минало, когато пожарната се използваше за полицейски функции, но аз мисля, че това не е законосъобразно. Така че ще направим всичко възможно да оптимизираме организацията. Човешкият ресурс е един и същ. И да убедим колегите, че в условията на криза полицията трябва да бъде една от водещите в действия, мероприятия, които да доведат до относителна сигурност и спокойствие на хората.

Водещ: Добре, трябва да приключваме. Използва ли някой политически естественото недоволство на полицаите, какво е вашето впечатление, възползва ли се някой от това, което става в системата?

Павлин Димитров: Има такива нюанси, има такива нюанси, има такива коментари. И във вчерашния митинг и протестни действия прозираха, прозира едно такова поведение. Аз съм го казвал на колегите и при срещите с контактната група, винаги съм ги призовал да се дистанцират, иначе ще опорочат синдикализма в МВР.

Водещ: Според вас се използва, политици използват...

Павлин Димитров: За мен на този етап не бих казал, че се използва, но се страхувам, че това ще се случи и чрез ефира на вашата телевизия бих призовал българските полицаи да се съобразят и хората, които активно участват в този процес да знаят, че ние сме една организация надпартийна. Не деполитизирана. Ние сме една надпартийна, ние сме над политически партии и трябва да защитаваме на нашето ведомство и на хората.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Генералният комисар на МВР.

Павлин Димитров беше гост в нашето студио. Хората, които вчера си хвърляха пагоните в този ковчег, нямат място в системата на МВР. Това казахте в началото на разговора. Благодаря ви.


http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
19:00, 26.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
18:47, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
18:46, 26.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
18:18, 26.04.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
18:00, 26.04.2024
Чете се за: 07:52 мин.
И тази година броим врабчетата в страната
И тази година броим врабчетата в страната
17:47, 26.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
Цъфнаха блатните кокичета в резерват "Балтата"
17:25, 26.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Туристическият бранш по Северното Черноморие е готов да посрещне летния сезон
Туристическият бранш по Северното Черноморие е готов да посрещне летния сезон
16:21, 26.04.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
Ясни са датите за матурите по желание на дванайсетокласниците
15:18, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Отново отложиха делото за кметските избори в София
Отново отложиха делото за кметските избори в София
15:01, 26.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
БНТ представя документален филм за големия Коста Цонев
14:41, 26.04.2024
Чете се за: 00:25 мин.
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
40% от учениците са пушили цигари и употребявали алкохол
14:30, 26.04.2024
Чете се за: 06:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Совалката Дискавъри стартира 13-дневна мисия на Международната космическа станция
Совалката "Дискавъри" стартира 13-дневна мисия на Международната космическа станция
Роми от Новера протестират пред Столична община
Роми от "Новера" протестират пред Столична община