60 години от създаването на зоопарка в Стара Загора

Зоопаркът в Стара Загора отбелязва днес 60 години от създаването си. Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, десетилетия наред е място за отмора и забавление за жителите и гостите на града. На площ от 70 декара могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта.

от Десислава Петкова
09:59, 01.04.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

През 1957 години войници от строителното поделение в Стара Загора залавят елен лопатар в близост до ямболско село. Решават да го подарят на тогавашния Общински народен съвет.Това налага да се обособи в градския парк зоокът,където е настанено животното

Д-р Радослав Михайлов - директор Зоопак Стара Загора
,,Не след дълго двама ловци залавят две мечета в Шейновския балкан, става въпрос за същата година, които кръщават Иванка и Димитринка и също даряват. С това се слага всъщност и началото на зоокъта. То пък е свързано с нещо друго от миналите времена. В началото на 60-те години се взема решение за изграждане на зоопаркове в по-големите градове, не само в по-големите, но и в по-малките градове на страната. Така, че точно по този начин започва историята на зоопарка. Правят се клетъчни съоръжения, които на старите изображения изглеждат много добре, поне загражденията за тревопасни животни. В следващите години зоопарка се обогатява с вълк, лисици."

4 години по-късно градската управа взима официално решение за изграждане на зоологическа градина .Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, направени са и 12 клетки за пернатите обитатели . През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови животни ,които към днешна дата са над 400.Най-голямата болка на директора обаче е ,че преди няколко години се наложило старозагорската градина да се лиши от най-ексцентричния си обитател-Шимпанзето Били.Той е отведен от природозащитна организация в Уелс ,тъй като не бил в условия подходящи за отглеждането на вида му

Д-р Радослав Михайлов - директор Зоопак Стара Загора
„Наистина е тежко, защото то е един от най-старите обитатели. Аз лично съм бил 10 години сигурно с него. На въпроса ми на емисарите, които идваха буквално да обикалят, за да видят какво представлява шимпанзето. Аз ги питам, какво му е лошо. Ние сме неговото семейство. Той почти не е живял, то е свързано с начина на гледане на животното със себеподобни. Трудно би се адаптирал в една нова среда. Той е добре нахранен, добре отглеждан. Просто отговаряха, че не трябва да става така и постигнаха своето. Това, което успяхме да направим е да запазим собствеността при договарянето на отношенията, така че в един хубав ден бихме могли да изявим претенции, ако осигурим нужния финансов ресурс и площ и други животни от неговия вид, би могъл да се върне."

Зоологическата градина в Стара Загора има статут на спасителен център.Тя разполага с едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бохеми от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора
"Бохеми" от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора
Какво е мястото на селфито в света на изкуството?
Какво е мястото на селфито в света на изкуството?