НОВИНИ

По-високи сметки за вода, ток и парно от днес

Средно с 25 лева повече на месец ще плащаме за вода, ток и парно от днес. Причината - Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената на природния газ, а оттам и на останалите комунални доставчици.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:07, 01.04.2017
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Само за седмица Комисията за енергийно и водно регулиране успя да предложи и приеме нови по-високи с 30% цени на природния газ. Освен това увеличи цената на студената вода в София с 18 на сто. Чакат се и сериозни ръстове на парното и топлата вода в цялата страна. Корекциите ще са между 18 и 38 на сто. Отделно ще поскъпне и тока засега с 1% от април. Всички тези увеличения се оказаха истински шок както за битовите потребители, така и за бизнеса. В Плевен например увеличението на отоплението ще бъде най-сериозно - с 38%. Сред най-засегнати от промяната ще бъдат пенсионерите.

"Ще правим протести, но не знам дали ще има кой да ни чуе. За две стаи плащам по 80-160 лева и те са малки стаите".

"Не бих се върнала към първобитнообщинния строй с дърва, с печки, пенсията ми е 200 лева. Как си представяте, че мога да си купя климатик, още повече ще поскъпне и електроенергията".

Простите сметки показват, че ако досега сте плащали 89 лева за парно и 60 лева за ток и ако живеете в София. Общото увеличение на цените ще бъде минимум 25 лева като основната част от него - 20 лева ще бъдат само заради корекциите на цените на отоплението. Оказа се, че от ценовите решения на комисията са изненадани и топлинните счетоводители.

Боряна Колева, изп. директор на фирма за топлинно счетоводство:
Увеличението е изключително високо. Шоково се приема от нашите клиенти. След тази студена зима и това, което ние се опитваме като фирма за топлинно счетоводство да ги подготвим, че ще имат високи изравнителни сметки или по-скоро доплащане. Сега идва и това увеличение в цената, така че това е изключително неприятно.

В случай, че промяната на цените на парното бъде направена след края на отоплителния сезон, изравнителните сметки за парно, ще са по старите цени. Ако обаче се случи преди края, тогава в изравнителните сметки част от енергията ще бъде изчислена по новите по-високи цени.

Основната причина за голямата серия от поскъпвания се оказа природния газ и договорът ни за доставка на синьо гориво от Русия. Поне така обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:
Договорът, който има Булгаргаз с Газпром съдържа ценообразуваща формула, в която както споменах преди малко, се отчита цената на кошница от петролни деривати - газьол и мазут и то за един 9 месечен период.

Според заявлението на Булгаргаз, руснаците увеличават цената на горивото само с 13%. От КЕВР не обясниха аргументирано защо увеличението у нас е 30 на сто. Иванов обаче каза, че регулаторът разчита много на предоговаряне на условията с Газпром. В момента тече седемседмичен срок, в който България трябва да каже дали одобрява предложенията на Москва към Европейската комисия.

Иван Иванов,председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:
Ако бъде изпълнено в срок и ние ще предложим на Европейската комисия да фиксира такъв срок за изменение на договора с Газпром Експорт, в което да отпаднат петролните деривати, а да бъдат заменени с референтна цена на големите европейски газови разпределители, България след промяна на договора няма да бъде в ситуация на такива резки изменения.

Според обявените от еврокомисията предложения Газпром предлага да обвърже цената на газа с тази на световните борси, а не с тази на петролните деривати както беше досега. От държавния Български енергиен холдинг са скептични, както за предложенията така и за сроковете за промяна на условията.

Петьо Иванов, изп. директор на Български енергиен холдинг:
На първо четене няма как да кажем дали това е добро или лошо. Разбирам, че от всички осем централноизточни европейски държави, които са били обект на антимонополното разследване от страна на еврокомисията от страна на Газпром, единствено Полша и то през медиите са заявили, че това е недостатъчно като ангажимент. Независимо кой какви и въобще становища ще изрази все пак тепърва предстои една преценка, нов анализ на еврокомисията и чак след подписването му, то става правнообвързващо.

В случай, че Брюксел и Москва не се разберат, договорът с Газпром изтича чак през 2022 г. и тогава могат да се правят нови разчети.

Дотогава КЕВР ще продължи да променя цената на всеки три месеца. Вчера нови предложения за поскъпване на тока, и от юли направиха от доставчиците на ток - средно с 2,4% и за парното в Пловдив с нови 16 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандия провежда мащабна операция срещу укриване на данъци
Холандия провежда мащабна операция срещу укриване на данъци
Над 100 милиона души по света гладуват
Над 100 милиона души по света гладуват