НОВИНИ

Ученици проектират бъдещето на енергетиката

Ученици от цялата страна представиха идеите си за бъдещето на енергетиката на национално състезание, което се проведе във Варна. Те онагледиха проектите си с макети, представиха доклади и филми. Всички те са насочени към алтернативни и възобновяеми източници на електроенергия.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
20:08, 31.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Чрез макети бяха изобразени сгради, захранвани с възобновяема енергия, както и устройствата, които я произвеждат. Единадесетокласниците Ралица и Николай представиха проект за енергонезависима сграда – рехабилитационен комплекс, който се намира на морския бряг и се захранва с енергия от изгарянето на водорасли.

Ралица Костадинова
“Водораслите ги отглеждаме в развъдник, който се намира в Черно море - не използваме земеделска земя – да я похабяваме за отглеждането им и също използваме солена вода, вместо да изхабяваме питейната вода.”

Въглеродният диоксид, който се отделя при изгарянето им, се връща обратно за изхранването на следващите водорасли. Малка част от енергията, необходима на сградата, се произвежда и от хората, които се лекуват там.

Николай Марев
“Имаме пиезоплочки, които генерират енергия чрез стъпване на тази плочка. Осигуряваме почти цялата консумация на осветлението чрез движението на хората в комплекса, понеже има постоянно движение."

20-членно жури оценяваше участниците, оригиналността на идеите им и размаха, с който са разработили проектите.

Инж. Николай Николаев, Технически университет - Варна
“Начина, по който са успели да си изградят презентациите и макетите, разбира се също е от значение, тъй като начинът на презентиране в крайна сметка продава един продукт в реалния свят.”

По време на състезанието беше представено и новото, избрано с конкурс лого. Негов автор е дванадесетокласникът от Пловдив Пламен Бегов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия вече ще има киберармия
Германия вече ще има "киберармия"
Правителството отмени постановление 208 за интеграция на бежанците
Правителството отмени постановление 208 за интеграция на бежанците