НОВИНИ

Нова точкова система за оценяване на изпитите след седми клас

По нова точкова система ще се прави оценяването на изпитите след седми клас тази година. Максималният бал вече ще е 500 точки, а не както досега 36. В класирането за приема ще могат да участват и учениците със слаби резултати и дори тези, които не са се явили на иначе задължителното национално външно оценяване. За коментар по темата в студиото сме поканили Милка Коджабашиева- директор на дирекция „Организация и контрол" в Министерство на образованието и науката.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
08:49, 01.04.2017
7939
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Най-голямата тежест във формирането на бала ще дават двата изпита - по български език и математика.

Рангел Райчев, старши експерт в регионално управление по образование в Пловдив:
Дава се възможност по преценка на училището един от двата резултата да бъде или утроен, или двата резултата да бъдат удвоени.По този начин се формират общо максимално 400 точки.

Отпада досегашният модел - точките от тестовете да бъдат превръщани в оценки. Разликата от 400 до 500 точки ще се попълва с балообразуващи предмети, определени от конкретното училище. Оценките ще се взимат от свидетелството за завършен седми клас и ще се превръщат в точки.

Рангел Райчев, старши експерт в регионално управление по образование в Пловдив:
Оценка „отличен шест" се превръща в 50 точки. Оценка „много добър" в 39 точки, „добър 4" в 26 и „среден три" - 15 точки. Т.е. минималният бал, с който всеки един ученик може да кандидатства, излиза, че трябва да бъде 30 точки.

Промените в системата за балообразуване са част от новия закон за предучилищното и училищното образование. Учениците вече ще завършват основното си образование след седми клас.

За последно през тази година ще има прием и след осми клас. От догодина входът за профилираните паралелки ще е само след седми клас.

Във всички елитни гимназии в Пловдив обаче промени в тазгодишната кампания няма да има.

Соня Киркова, директор на хуманитарната гимназия в Пловдив:
Нашият начин, по който приемахме ученици, може да се помести вътре в тази нормативна база и на практика няма да има абсолютно никакви промени.

За следващи кампании от хуманитарната гимназия обаче ще обмислят дали да използват новата възможност - оценките от олимпиади и национални състезания да заместват тези от изпитите по български език и математика.

Соня Киркова, директор на хуманитарната гимназия в Пловдив:
Смятам, че са изключително сериозен начин, сериозна форма, децата да покажат своите знания. Винаги съм смятала, че в седми клас децата са още малки и много трябва да ги щадим, изключително много.

Подробности за новия начин на балообразуване ще бъдат помести в специален справочник, както и на сайта на регионалното управление на образованието в Пловдив. Училищата ще трябва да свикат и нарочни родителски срещи по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивчани масово подават заявления за платени паркоместа пред блоковете
Пловдивчани масово подават заявления за платени паркоместа пред блоковете
Протестиращи подпалиха парламента в Парагвай
Протестиращи подпалиха парламента в Парагвай