НОВИНИ

66 611 първокласници прекрачиха училищния праг

Новата учебна година започва с нов закон и с нови учебни програми за първи и пет и клас. И днес всички традиции бяха спазени - стотици усмивки по детските лица, менчето с вода и училищният звънец , който оповести края на безгрижните дни. И ученици и министър си пожелаха шестица. Атмосферата от днешния ден уловиха Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:08, 15.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Утрото е дълго чакано, нощта е била безсънна за най-малките ученици. Очаква ги първата среща с учителката и първата крачка към знанието. По-големите ги наричат зайци, а те всъщност са горди първокласници.

Симеон - ученик в първи клас в 22 СУ ,,Георги С. Раковски": Буквичките вече уча и дори да сричам знам, затова не ми е скучно вкъщи щом остана сам.

Добре са се подготвили, не само със стихове.

Юлия - ученик в първи клас в 22 СУ ,,Георги С. Раковски": Вчера взехме нещата за училище - пластелини, моливи, химикалки.

За Сава днес е двоен празник - освен, че за първи път прекрачва училищния праг, има и рожден ден.

Сава - ученик в първи клас в 22 СУ ,,Георги С. Раковски": Ще се запозная с нови деца, ще си играя и ще науча нови неща.

Не по-малки са вълненията и за учителите - стар буквар и нов ред на буквите - няма да им е лесно.

Адриана Байчева - начален учител в 22 СУ ,,Георги С. Раковски": Всъщност новата програма за учителите на първи клас не е само една, новите програми за нас са 20 и повече, защото за нас всяко едно дете в първи клас е една нова програма, която началния учител трябва да прочете много бързо, да се адаптира към нея.

Министър Кунева обеща, че няма да допусне хаос в образованието заради Новия закон за училищното образование.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Министерството и учителите наистина извършиха подвиг и не е прекалено. Наистина да се подготвят 15 малки закона плюс останалите наредби в рамките на няколко месеца да се убедят издателите да работят денонощно, учителите да четат, за да могат да оценят учебниците - всичко това подчертавам го, защото ние си обичаме училището.

А след големите вълнения днес, от утре започва истинската борба за знания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус се подпали на моста на пристанището в Сидни
Автобус се подпали на моста на пристанището в Сидни
Забранява се лесовъдската дейност във вековните гори
Забранява се лесовъдската дейност във вековните гори