НОВИНИ

Клоун зарадва децата в Клиниката по педиатрия и детска кардиология в София

Новата учебна година беше открита и в Клиниката по педиатрия и детска кардиология в София. Децата, на които се налага да прекарат днешния ден в болница, бяха развеселени от т. нар. медицински клоуни, ученици на актьора Николай Николаев, познат на всички като бате Николай. Чрез забавна демонстрация те ги учиха на важни хигиенни и хранителни навици. Последваха още образователни занимания под формата на игра.

bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 15.09.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Доц. Анна Кънева - началник на клиниката по педиатрия и детска кардиология: Ние искаме да върнем усмивките на лицата на децата. Те свършват една огромна работа за подобряване на емоционалния тонус. Така че една чудесна инициатива, която започна през пролетта на тази година и която продължава и ще продължи. Децата с удоволствие чакат клоуните да идват два пъти седмично в отделението.

Като практика за емоционална терапия, медицинската клоунада възниква през 80-те години на 20-ти век в САЩ като идея на д-р Пач Адамс, популярно изигран от Робин Уилиамс в биографичния за него филм. Адамс вярва, че смехът лекува и че така, деца и възрастни могат да се наслаждават на по-благоприятна среда в трудни за тях моменти.

В България първите медицински клоуни започват дейност преди 7 години в "Пирогов" чрез проекта "Клиника по психо и смехотерапия". В Детската кардиология клоуните работят целогодишно и посещават децата два пъти седмично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генерал-майор Цанко Стойков е новият командир на ВВС
Генерал-майор Цанко Стойков е новият командир на ВВС
ООН: Сирия блокира хуманитарните помощи
ООН: Сирия блокира хуманитарните помощи