НОВИНИ

Представиха новите учебни програми

След като от месец "По света и у нас" пита как ще се компенсира пропуснатото Средновековие за учениците, които сега са в 5 и 6-ти клас, днес получихме отговор, че то ще се учи в рамките на половин час седмично, взет назаем от Задължително-избираемата подготовка. Това ще важи и за пропуснатия континент Европа от учебниците по география. В кой клас точно ще стане допълнителното изучаване все още не се знае, както и дали тези часове ще са достатъчни. Днес новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас бяха представени в София, а министър Кунева реши обсъжданията по тях да продължат още две седмици.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:54, 22.02.2016
Чете се за: 01:28 мин.
Още

При представянето на програмите експертите по история специално отбелязаха като "чувствителна" тема изпуснатото Средновековие. Знаете при засичането на стара и нова програма вместо да учат Средновековие в 8-ми клас днешните петокласници и шестокласници направо се озовават в 16 век. Как ще се реши проблема? По думите на експертите половината от изпуснатото Средновековие било Българското и то така или иначе щяло да се учи отново в 10-ти клас. Колкото до световното Средновековие и до липсващия континент Европа по география....

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката: В момента имаме три часа задължително избираема подготовка в 5,6,7-ми клас, би могло да стане изменение в Наредба 6, където по половин час история и половин час география, за да се компенсира този малък пропуск.

БНТ: Дали ще могат да наваксват и няма ли да имат страшно много предмети на ден тогава?

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Тъкмо затова г-н Стаматов каза, че трябва време, за да можем да кажем как най-добре да разпределим часовете.

Според Стаматов с промяна на Наредбата за разпределението на учебното време като се вземе половин час от задължително избираемата подготовка, ще се съберат по 18 часа за срок и 36 часа за учебна година, които били необходими за Средновековието и за Европа. Все още не се знае обаче в кой клас точно ще стане наваксването на материала.

д-р Момчил Кузманов, учител по история в 32-ро СОУ: Ако такова нещо се случи е колосална грешка. - По половин час няма да стигне за Средновековието? - Не, в никакъв случай. Със сигурност това е проблем и тепърва ще трябва да се търси решение.

Учителите по история посочиха още един проблем - с новите програми, в 5 и 6-ти клас влиза сложен материал от световната история - Античност и Средновековие. Опасенията им са, че материалът отново ще е поднесен на високо ниво и ще бъде неразбираем за по-малките ученици. Такова беше основното притеснение и на учителите по литература.

Радинка Асенова, учител по български език и литература,144 СОУ: Реално погледното те трудно биха възприели в 8-ми клас Хамлет, аз мисля, че този, който го е включил трябва да бъде наказан една седмица да пише съчинение върху Хамлет, за да схване на какво е подложено едно дете в тази възраст.

Най-често задаваните въпроси днес от учителите бяха - защо не застанат пред тях хората, създали програмите и защо чак сега започват обсъжданията.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Удължавам срока за дебат - той всъщност трябваше да изтече днес, но ще го удължим с г-н Стаматов с най-малко още две седмици.

По другия важен въпрос, който не търпи отлагане - какви ще са новите учебници за 1-ви и 5-ти клас, днес министър и зам. министър казаха, че все още решение няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Район Искър с нова програма за хора с увреждания
Район "Искър" с нова програма за хора с увреждания
Последно сбогом с Илия Добрев
Последно сбогом с Илия Добрев